Δε θίγονται οι ειδικές κατηγορίες στις στρατιωτικές σχολές!

Μπορεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να έκρινε αντισυνταγματική την καθ' υπέρβαση εισαγωγή των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, όμως η απόφαση δεν αφορά τις ειδικές κατηγορίες στις στρατιωτικές σχολές.

Το news.gr αποκαλύπτει ότι η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς του νόμους 3699/2011 και 4071/2012. Οι δυο αυτοί νόμοι ορίζουν ότι πέρα του καθορισμένου αριθμού των θέσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εισακτέων των κατόχων απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου εισάγονται υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι καθώς και όσοι εντάσσονται στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.

Οι ειδικές κατηγορίες στις στρατιωτικές σχολές διέπονται από άλλο νομικό πλαίσιο οπότε και δε θίγονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα ο νόμος 3648/2011 άρθρο 11 ορίζει ότι:

1.α. Από το ακαδημαϊκό έτος 2008-009 στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα –

 Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΕΙΑΣΣΥ), επί του εκάστοτε

καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων και μέχρι ποσοστού τριάντα πέντε επί τοις εκατό (35%), 

εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι ανήκοντες στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

μέχρι ποσοστού τριάντα πέντε επί τοις εκατό (35%), εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι ανήκοντες στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

    - i. Τέκνα πολυτέκνων.

    - ii. Τέκνα οικογενειών με τρία παιδιά.

Ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος ασχολείται με θέματα εισαγωγής υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές, σε επικοινωνία που είχε το news.gr μαζί του, μας ανέφερε την άποψή του ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν αφορά άμεσα, καταρχήν, την εισαγωγή των πολυτέκνων στις στρατιωτικές σχολές και ότι η εκδοθείσα το 2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την καθ' υπέρβαση εισαγωγή των πολυτέκνων και τριτέκνων στις στρατιωτικές σχολές, με βάση τις ίδιες περίπου σκέψεις της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, δεν υποχρεώνει τα υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Άμυνας να καταργήσουν την υφιστάμενη προστασία υπέρ των ειδικών κατηγοριών, σε αντίθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ".

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αποκαλύπτει το news.gr, δεν υπάρχει πρόβλημα για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις εισαγωγής στην κατηγορία πολυτέκνων και τριτέκνων στις στρατιωτικές σχολές.

Καλόγηρος Βασίλειος