ΟΙΕΛΕ : Χωρίς άδεια λειτουργίας είκοσι ιδιωτικά Λύκεια

Χωρίς άδεια λειτουργούν είκοσι ιδιωτικά λύκεια, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μέσα από την αντιπαραβολή των αδειοδοτηθέντων σχολείων που τους απέστειλε η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Εντός της λίστας των σχολείων που έλαβαν άδεια, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, "περιλαμβάνονται κάποια που, έχοντας χρησιμοποιήσει τη γνωστή μέθοδο της βάπτισης μεταβίβασης άδειας σε "καινούρια άδεια", ώστε να παρακάμψουν το ν. 682/77 και να απολύσουν μαζικά τους εκπαιδευτικούς".

 Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών  αναφέρει ότι από τη στιγμή που τα σχολεία δεν έχουν άδεια συνεπώς δεν έχει γίνει έλεγχος των διοριστήριων, , τυπικών προσόντων των εκπαιδευτικών κ.λπ. με αποτέλεσμα οι  τίτλοι σπουδών από τα σχολεία αυτά  να είναι έωλοι και η συμμετοχή των μαθητών των σχολείων αυτών σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις θέτει το κύρος των εξετάσεων αυτών σε αμφισβήτηση.

Η ΟΙΕΛΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας προτείνει  ως λύση την άμεση υπαγωγή της Διοίκησης των παράνομων σχολείων στο κράτος, προκειμένου να μην διαταραχτεί το ομαλό σχολικό κλίμα και να μην επιβαρυνθούν άδικα γονείς και μαθητές των σχολείων αυτών, οι οποίοι και δε φέρουν ευθύνη.

"Σε περίπτωση που η λύση αυτή δεν προκριθεί, είμαστε, δυστυχώς, υποχρεωμένοι, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον, να προτείνουμε την άμεση μετεγγραφή των μαθητών των λυκείων σε άλλα δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία ώστε να συμμετάσχουν νομίμως σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις".

Σε σχετική επικοινωνία που είχε το news.gr με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ κ. Κουρούτο αναφέρθηκε ότι είναι περισσότερα από 20 τα ιδιωτικά σχολεία  που δεν έχουν λάβει άδεια γιατί έχουν ζητήματα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. "Αναμένεται 2-3 σχολεία να λάβουν άδεια καθώς είχαν κάποια θέματα κτιριακά, τα υπόλοιπα έχουν μεγάλες οφειλές προς το κράτος", ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Κουρούτος, ενώ τόνισε ότι "η γραμμή της ΟΙΕΛΕ είναι να μη κλείσει κανένα σχολείο".

Επισημαίνουμε ότι στις προϋποθέσεις αδειοδότησης των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα περιλαμβάνεται  η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η ΟΙΕΛΕ με νεώτερο δελτίο τύπου της ζητά συνάντηση για το θέμα που προέκυψε με τον Υπουργό Παιδείας καθώς η τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου σε ιστοσελίδα εκπαιδευτικού περιεχομένου ότι «το ζήτημα θα λυθεί με τη συνεργασία του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τα συναρμόδια Υπουργεία» δεν επαρκεί.

Πάντως, πηγές των ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων αναφέρουν ότι πρόβλημα δεν υφίσταται παρά σε ελάχιστα λύκεια, και πως η αναστάταση οφείλεται σε γραφειοκρατικού τύπου κώλυμμα, το οποίο και αναμένεται να επιλυθεί άμεσα. 

Καλόγηρος Βασίλειος