Θα εφαρμοστεί ο νόμος για το νέο Λύκειο και την “τράπεζα θεμάτων”;

Μέσα στις επόμενες μέρες ίσως και εντός της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το όλο θέμα που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή ή την προσωρινή αναστολή της "τράπεζας θεμάτων".

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σε περίπτωση που τελικά δεν εφαρμοστεί ο θεσμός, όπως αναγράφεται στο νόμο 4186/2013, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου. Όσον αφορά τη βαθμολογία της πρώτης τάξης του λυκείου μας αναφέρθηκε ότι θα προσμετρηθεί κανονικά ασχέτως με τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο θεσμός της "τράπεζας θεμάτων".

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες ότι ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης διαμορφώνεται από τις επιδόσεις του μαθητή στις τρείς τάξεις του λυκείου. Ο βαθμός προαγωγής των δυο πρώτων τάξεων καθώς και ο βαθμός απόλυσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστή που είναι 0,4 για την Α' τάξη, 0,7 για τη Β' και 0,9 για τη Γ'. Το άθροισμα των βαθμών αυτών διαιρείται με το δυο και εξάγεται ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης.

Αναπροσαρμογή Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης

Ο Βαθμός προαγωγής και απόλυσης αναπροσαρμόζεται αν είναι μεγαλύτερος ή της μίας μονάδας από το Μ.Ο των 4 πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων ή αν είναι μικρότερος.

Αν είναι μεγαλύτερος από 1 μονάδα αναπροσαρμόζεται ώστε να απέχει 1 μονάδα από το Μ.Ο των 4 μαθημάτων (πχ αν μέσος όρος 4 μαθημάτων είναι 15 και ο ΒΠΑ είναι 17 θα διαμορφωθεί στο 16).

Αν, αντιθέτως, είναι μεγαλύτερος μέχρι 1 μονάδα δεν αναπροσαρμόζεται. Σε περίπτωση που ο ΒΠΑ είναι μικρότερος αναπροσαρμόζεται προς τα επάνω μέχρι 1 μονάδα και όχι περισσότερο από το Μ.Ο των 4 μαθημάτων.

Δηλαδή αν ο Μ.Ο των 4 μαθημάτων είναι 15 και ο ΒΠΑ είναι 13 αναπροσαρμόζεται κατά μια μονάδα και το 13 γίνεται 14. Αν ο ΒΠΑ είναι 14.5 και ο Μ.Ο των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι 15 τότε το 14.5 αναπροσαρμόζεται και γίνεται 15 όσο και ο Μ.Ο των πανελλαδικών μαθημάτων.

Καλόγηρος Βασίλειος