Επιτροπή για συμβιβαστική λύση μεταξύ Πανεπιστημίων και κυβέρνησης

Συμβιβαστική λύση μεταξύ Πανεπιστημίων και κυβέρνησης φαίνεται να προωθείται.

Με την συγκρότηση επιτροπής "διαιτητών" μεταξύ των δύο πλευρών έληξε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ.

Η απόφαση της Συγκλήτου του Καποδιστριακού

"Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει για άλλη μία φορά τη σταθερή θέση της να επαναλειτουργήσει πλήρως το Ίδρυμα", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Αντίστοιχα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η συνεδρίαση της Συγκλήτου για το ίδιο θέμα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Στη δημοσιότητα οι τελικοί πίνακες για τη διαθεσιμότητα - Νέα απεργία των διοικητικών!

Τα νέα στην Παιδεία έρχονται σε μορφή χιονοστιβάδας, καθώς την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ.

Πιο αναλυτικά, το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι παρέλαβε από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας τους τελικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να τους αναρτήσει στην ιστοσελίδα του σύμφωνα με την υπ’ αρ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/7.8.2013 Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β΄1914) όπως ισχύει.

Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Νοεμβρίου (απεργίες εξήγγειλαν και οι διοικητικοί του ΕΜΠ), ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο μετά τις εκατέρωθεν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών επαναβεβαίωσε σε σημερινή της συνεδρίαση την ανάγκη να λειτουργήσει το Ίδρυμα.

Αντίστοιχα, την ίδια ώρα, πάντως, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου τόνισε, σε ανακοίνωσή της, ότι "με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει" και σημείωσε ότι "υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος". Η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα. 

Οι συναντήσεις Αρβανιτόπουλου - Πρυτάνεων

Ο υπουργός Παιδείας έχει συναντήσεις με τους Πρυτάνεις. Μετά τους Σίμο Σιμόπουλο, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Γιώργο Παναγιωτάκη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Κωνσταντίνο Γάτσιο, Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα ξεκινήσει τις συναντήσεις στις 11:00 του Σαββάτου με τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη και στη συνέχεια θα δει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Σε εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και με τους Πρυτάνεις να επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα που διευθύνουν, πραγματοποιήθηκαν οι ξεχωριστές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο.

"Συζητάμε για την επόμενη μέρα. Ευελπιστούμε πως οι σχολές θα ανοίξουν", τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, κάνοντας λόγο για "περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση". Ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε επίσης ότι λειτουργούν ήδη τρεις σχολές του ΕΜΠ και θα γίνουν προσπάθειες να ανοίξουν και οι υπόλοιπες έξι.

Στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διά του Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, ζήτησε διάλογο με "διευρυμένη ατζέντα" που "να μην περιορίζεται στην παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα".

Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε, όπως μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι "το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει" και δεν εξαντλείται σε "κατ' ιδίαν συζητήσεις", που ζητεί ο υπουργός με τους πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων, αποδεχόμενος πάντως την πρωτοβουλία του να τους καλέσει και προσθέτει ότι θα είναι όλοι οι συνάδελφοί του με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά "στη διάθεσή του από τη Δευτέρα". Υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί και το αίτημα για συνάντηση με εκπροσώπους της Συνόδου των Πρυτάνεων με την κυβέρνηση, που ελπίζει ότι "θα πραγματοποιηθεί και αυτή εντός της εβδομάδας".

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο, του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Μεσσήνη.

Επίσης, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ο κ. Αρβανιτόπουλος, θα συναντηθεί με τους προέδρους των συλλόγων των διοικητικών υπαλλήλων Ιδρυμάτων, που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Νέα προκαταρκτική εξέταση για τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων

Την ίδια ώρα, νέα εισαγγελική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που αφορά την 19η Νοεμβρίου έως και σήμερα.

Η επιτροπή που συστάθηκε ως "γέφυρα" προς την κυβέρνηση

Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγκροτείται επιτροπή, υπό τον Πρύτανη, από τα μέλη της Συγκλήτου κ. Θ. Φορτσάκη Πρόεδρο της Νομικής Σχολής, Αθ. - Μ. Δημόπουλο Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και Ελ. Καραμαλέγκου Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, προκειμένου να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Κατόπιν, ζητείται, με παρέμβασή τους, να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα "με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του Πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί", καταλήγει το κείμενο.

Η Σύγκλητος του Μετσόβειου

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση διδασκόντων στο Πολυτεχνείο, αναφέρεται ότι η Σύγκλητος επαναβεβαιώνει ότι "με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενη εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει" και ότι "η ίδια η Σύγκλητος αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες".