Σε άσυλο για 75η μέρα η Ανώτατη Εκπαίδευση

Κι όμως η κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχίζει να μοιάζει με γόρδιο δεσμό. Τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία είχε καλέσει σε συνάντηση τους πρυτάνεις, η πλευρά των επικεφαλής των ιδρυμάτων ζητάει από τον υπουργό την αναβολή της για την επόμενη εβδομάδα. 

Έτσι, η όποια ελπίδα μπορεί αρχικά να υπήρχε για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, εξανεμίστηκε. 

Θυμίζουμε ότι η εκπαίδευση βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις τελευταίες 75 ημέρες, με δεδομένες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων λόγω διαθεσιμότητας.

Αυτή τη στιγμή αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν δώσει ραντεβού στις 10.00 στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθούσε συνεδρίαση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, δεδομένου ότι σήμερα λήγει και η νέα 48ωρη απεργία που είχαν κηρύξει.

Στόχος του υπουργείο Παιδείας ήταν όπως ανέφερε η πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, να καταλήξει η συζήτηση σε συμφωνία και να ανοίξουν τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, μετά την ολοκλήρωση αποστολής των πινάκων διαθεσιμότητας στο ΑΣΕΠ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κάτι που με τις νεότερες εξελίξεις δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης το πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας:

"Καλώ την Παρασκευή τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν.

Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες δια-ιδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου.

Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας" καταλήγει ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Την Πέμπτη, ο υπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, λέγοντας ότι το Ίδρυμα που διοικεί "είναι ουσιαστικά το μόνο κλειστό Πανεπιστήμιο".

Προς το παρόν, πάντως, δε διαφαίνεται λύση στο θέμα της λειτουργίας των ΑΕΙ, καθώς, τόσο οι απεργοί όσο και το υπουργείο Παιδείας, έχουν στυλώσει τα πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα συνεδριάσουν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, για να εισηγηθούν στην Ομοσπονδία τους νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα.

Προειδοποίηση για το θέμα της μη λειτουργίας των Πανεπιστημίων απηύθυνε χθες και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.