Κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Παιδεία

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος άφησε την Τετάρτη σαφείς αιχμές κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, λέγοντας ότι το Ίδρυμα που διοικεί "είναι ουσιαστικά το μόνο κλειστό Πανεπιστήμιο".

Οι συγκρίσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων ως προς τη λειτουργία

Οι εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν, καθώς και στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου οι επαναληπτικές εξετάσεις των φοιτητών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοσμήτορα της σχολής.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να είναι ανοικτή η σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αντίστοιχα, ανακοίνωσε την έναρξη εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών από τις 25 Νοεμβρίου, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Κόντρα υπουργείου Παιδείας - διοικητικών υπαλλήλων

Την ίδια ώρα, στο Καποδιστριακό η κατάσταση εξακολουθεί να μυρίζει... μπαρούτι, με τους Διοικητικούς Υπαλλήλους και το υπουργείο να έχουν επιδοθεί σε πόλεμο ανακοινώσεων.

Το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έδωσε λίστα με... περίεργες συνωνυμίες διθορισμένων υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με καταγγελίες για διορισμούς συγγενών, που απλά δεν είναι συνεπώνυμοι με αυτούς που τους διόρισαν.

Το δικαστικό μέτωπο - Τρεις έρευνες σε εξέλιξη - Υπόνοιες για πολιτικές σκοπιμότητες

Προειδοποίηση απηύθυνε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το θέμα της μη λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα, είπε η εισαγγελική λειτουργός και ζήτησε από τον κ. Πελεγρίνη να πιέσει τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κατά την συνάντηση στο γραφείο της κυρίας Κουτζαμάνη, έγινε εποικοδομητική συζήτηση και η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να παραβιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προειδοποίησε ακόμη και με ποινικές ευθύνες τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, σε περίπτωση που δεν πράξει τα δέοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, η δικαστική απόφαση  απαγορεύει μόνο στους συμβασιούχους να απεργήσουν, αφού και οι δύο Ομοσπονδίες έχουν κηρύξει τις 48ωρες μέχρι και την Παρασκευή. Το υπουργείο, όμως, κατήγγειλε μόνο την απεργία της πρώτης Ομοσπονδίας στη δικαιοσύνη.

Ο Ζαχαρίας Τριγάζης αποδίδει το... λάθος του υπουργείου, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας σε... άγνοια των στοιχειωδών της λειτουργίας των ΑΕΙ, την οποία οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα, στον αγώνα αυτό κατά της διαθεσιμότητας.

Την ίδια στιγμή, διατάχτηκε επίσης κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί αν διαπράττουν οι απεργοί είναι το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις εισαγγελικές έρευνες σχετικά με την απόφαση των απεργιών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Πάντως, ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος εκτίμησε ότι τα ΑΕΙ χρησιμοποιούνται για πολιτικές σκοπιμότητας, υποννοώντας τον κ. Πελεγρίνη.

Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκτυλίσσεται το νέο επεισόδιο της κόντρας διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και του υπουργείου Παιδείας.

Νέα αγωγή, κατά της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ομοσπονδίας τους, εκ μέρους του υπουργείου, συζητείται το μεσημέρι της Πέμπτης, με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Όπως είχε γίνει γνωστό από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας είχε καταθέσει σειρά προσφυγών κατά όλων των ομοσπονδιών του χώρου που έχουν προκηρύξει τις απεργίες για την διαθεσιμότητα.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της ημέρας, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, αναμένονται και οι τελικοί πίνακες του ΑΣΕΠ με τους υπαλλήλους των ΑΕΙ, που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναμένεται σήμερα η έκδοση ανακοίνωσης που θα αναφέρει ότι οι αποδοχές τους θα περικοπούν κανονικά την περίοδο της απεργίας τους.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος θα καλέσει τελικά ξανά την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου τα μέλη της Συγκλήτου που έχουν θέσει στα χέρια του τις παραιτήσεις τους, για να συζητήσουν εκ νέου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.