Σε εμπόλεμη κατάσταση τα πανεπιστήμια

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα κυβέρνησης - διοικητικών υπαλλήλων, με φόντο τα ελληνικά πανεπιστήμια και τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών. Το πρωί της Τρίτης, μικροένταση προκλήθηκε, όταν καθηγητής προσπάθησε με το αυτοκίνητό του να μπει στο πάρκινγκ της πανεπιστημιούπολης και διώχθηκε μετά προπηλακισμών από τους συγκεντρωμένους.

Διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, που από τις 07:00 περιφρουρούσαν τις πύλες της πανεπιστημιούπολης, τον σταμάτησαν και δεν τον άφησαν να περάσει. Στη συνέχεια, φραστική επίθεση δέχτηκαν και δύο φοιτήτριες, που προσπάθησαν να μπουν στη σχολή τους. Εν τω μεταξύ, ο αποκλεισμός των εισόδων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνεχίζεται.

Πλήγμα στις κινητοποιήσεις από το "άνοιγμα" στη σχολή πολιτικών μηχανικών

Καίριο πλήγμα στο μέχρι σήμερα αραγές μέτωπο των κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση κατάφεραν οι φοιτητές, οι οποίοι αποφάσισαν να ανοίξει η σχολή των Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Η γενική συνέλευση της σχολής Πολιτικών Μηχανικών αποφάσισε να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Πρόκειται για μια πολυπληθή σχολή στο Ίδρυμα, που τελούσε υπό κατάληψη. Εντός της ημέρας έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και σε άλλες σχολές του Ιδρύματος.

Άμεση καταστολή της διαθεσιμότητας ζητάει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας, ζήτησε με δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να "αφήσει τις εμμονές του".
"Κάνω έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ' επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για "Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο"".
Ο πρύτανης καταγγέλλει την ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων για "τις έννομες συνέπειες ακόμη και ποινικές ευθύνες". "Ζητώ", τονίζει "την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της Πανεπιστημιακής κοινότητας και του υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα".
Προσθέτει δε ότι "στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος. Ζητώ εκ μέρους της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας, συγνώμη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται εξαιτίας του αδιέξοδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το Ίδρυμά μας. Ορισμένοι, όμως, με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και τον μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», επισημαίνει ο κ. Πελεγρίνης.

Απεργία οι διοικητικοί του Αριστοτελείου

Ενέκριναν τις αποφάσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους για δύο συνεχόμενες σαρανταοκτάωρες απεργίες, από σήμερα μέχρι την Παρασκευή, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
Από το ΑΠΘ προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 169 διοικητικοί υπάλληλοι.
Αύριο, στις 9.30 το πρωί, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη συνεδρίαση της συγκλήτου.

Γαλλική Φιλολογία: Ένας διοικητικός υπάλληλος για 3.449 φοιτητές!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής, μετά από συνεδρίασή του, καταγγέλλει την έωλη, διάτρητη και διαβλητή μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων. Πρόκειται για ενέργεια, που κινείται στο όριο της νομιμότητας, όσον αφορά στην παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους 278 διοικητικούς υπαλλήλους, που δεν απογράφησαν και διώκονται πειθαρχικά.

Στην απόφασή του, το Δ.Σ. δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διαθεσιμότητα, καθώς - όπως ενδεικτικά αναφέρουν - η γραμματεία της Γαλλικής Φιλολογίας έμεινε με έναν υπάλληλο, ενώ ο συνολικός αριθμός των φοιτητών, που εξυπηρετεί, φθάνει τους 3.449.

Η ίδια κατάσταση αναμένεται και σε άλλα τμήματα που θα έχουν είτε ένα είτε και κανέναν διοικητικό υπάλληλο. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η σχολή μένει χωρίς φύλαξη αφού καταργούνται και οι 9 θέσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση σταθμίζοντας εκ νέου τα δεδομένα.

Στη Δικαιοσύνη το υπουργείο Παιδείας

Eν τω μεταξύ, στα δικαστήρια θα προσφύγει ξανά το υπουργείο Παιδείας με αίτημα να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

«Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

«Το Υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.
Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.