Δίκη στη Γαλλία για μεγάλη ναρκωτικών με Έλληνες εμπλεκόμενους

Άρχισε σήμερα η δίκη 11 ατόμων από την Ελλάδα, την Σιέρα Λεόνε και την Γουϊνέα-Μπισάου σε εφετείο της Ρεν, στην δυτική Γαλλία, στο πλαίσιο της υπόθεσης του Junior, ενός φορτηγού πλοίου νηολογημένου στον Παναμά, το οποίο εντοπίστηκε από το γαλλικό ναυτικό το 2008 στον Κόλπο της Γουϊνέας να μεταφέρει περισσότερους από 3 τόννους κοκαΐνης.

Οι 11 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων πέντε κρατούνται, δικάζονται από το ειδικό κακουργιοδικείο του Ιλ-ε-Βιλέν. Η δίκη τους προβλέπεται να διαρκέσει ως τις 5 Ιουλίου.

Πρωτοδίκως, στις 9 Φεβρουαρίου του 2012, το ειδικό κακουργιοδικείο της Ρεν είχε εκδώσει απόφαση για επτά ποινές 10 ως 24 ετών κάθειρξης σε βάρος στελεχών του δικτύου από την Ελλάδα, την Σιέρα Λεόνε και την Γουϊνέα Μπισάου.

Στο φορτηγό πλοίο πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις 7 Φεβρουαρίου του 2008 καθώς αυτό έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό από κομάντος του γαλλικού ναυτικού, οι οποίοι βρήκαν σε αυτό ένα φορτίο 107 κιβωτίων των 30 κιλών κοκαΐνης μεγάλης καθαρότητας. Οι λαθρέμποροι είχαν παραλάβει τα ναρκωτικά ανοιχτά της Βραζιλίας και κατά τα στοιχεία της έρευνας επρόκειτο να τα ξεφορτώσουν στην Αλγερία.

Οι πέντε ναύτες του Junior, εναντίον των οποίων η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 4 ως 7 ετών, απηλλάγησαν των κατηγοριών, καθώς το ειδικό κακουργιοδικείο απεφάνθη ότι οι πολύ φτωχοί αυτοί ναυτικοί που ήταν όλοι από την Σιέρα Λεόνε είχαν εξαναγκαστεί στην πράξη αυτή από τον εργοδότη τους.

Η εισαγγελία δεν στράφηκε ωστόσο εναντίον του Έλληνα Ιωάννη Ζωγόπουλου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους εγκεφάλους της επιχείρησης και διαφεύγει από το 2010 όταν δραπέτευσε από φυλακή του Κόνακρι. Ο Ζωγόπουλος είχε καταδικαστεί ερήμην σε κάθειρξη 25 ετών.

Στην δίκη αυτή θα κριθεί η τύχη ενός άλλου Έλληνα, του Αντρέα Τσακίρη, ο οποίος είχε αθωωθεί πρωτοδίκως απουσία επαρκών κατηγοριών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο άνδρας αυτός, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο στην Ρεν και δήλωσε αθώος, είναι κι αυτός ένας από τους ανθρώπους που θεωρούνται εγκέφαλοι του δικτύου. Πρωτοδίκως η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή σε αυτόν ποινής κάθειρξης 25 ετών.

Αυτοί που είχαν αποστείλει τα ναρκωτικά, η εμπορική αξία των οποίων στην Ευρώπη είχε υπολογιστεί σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως και αυτοί που θα τα παραλάμβαναν παραμένουν άγνωστοι στην δικαιοσύνη.