Δικαστήριο αθωώνει δραπέτες λόγω… άθλιων συνθηκών κράτησης

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για απόδραση από τις φυλακές λόγω... άθλιων συνθηκών κράτησης! Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η πρωτοφανής απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας που αθώωσε 15 κατηγορούμενους για απόδραση κρατούμενους, επειδή οι συνθήκες κράτησής τους ήταν άθλιες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι 15 αλλοδαποί κρατούμενοι που δραπέτευσαν ομαδικά στις 30 Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας δεν έπρεπε να κριθούν ένοχοι για “απόδραση κρατουμένου”, γιατί διέπραξαν το αδίκημα ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης που αποκλείει τον καταλογισμό.

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, οι 15 βρίσκονταν στοιβαγμένοι μαζί με άλλους 13 στα κρατητήρια, χωρίς να τους επιτρέπεται προαυλισμός, χωρίς να έχουν νερό να πιουν ή να πλυθούν, χωρίς να έχουν ούτε ένα στρώμα.

“Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι΄ αυτό είστε αθώοι” ήταν η απόφαση που ανακήρυξε σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, ο Πλημμελειοδίκης κ. Α. Τερζούδης.

“Η πράξη αυτή (σ.σ. της απόδρασης) είναι αρχικά και τελικά άδικη και επιπλέον αρχικά καταλογιστή σε καθένα των δραστών της. Όμως αποδείχθηκε επιπλέον ότι οι συνθήκες κράτησης που βίωναν οι κρατούμενοι μέχρι την ημέρα απόδρασής τους και ειδικότερα ο πρώτος επί εννέα μήνες, ο δεύτερος επί ένα μήνα, ο τρίτος επί 16 ημέρες, ο τέταρτος επί 17 ημέρες, ο πέμπτος επί 30 ημέρες, ο έβδομος, όγδοος και ένατος επί 18 ημέρες, ο δέκατος επί 32 ημέρες, ο ενδέκατος επί 34 ημέρες, ο δωδέκατος επί 31 ημέρες, ο δέκατος τρίτος επί 36 ημέρες, ο δέκατος τέταρτος επί 35 ημέρες και δέκατος πέμπτος επί 45 ημέρες είναι άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της υπ΄ αριθμόν 682/2012 απόφασης του Δικαστηρίου.

Την απόφαση μάλιστα χαιρέτισαν δικαστικοί, νομικοί, δικηγόροι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.