Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και Αστυνομίας – Δόθηκαν οι προ photoshop φωτογραφίες

Νέα κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με την Ελληνική Αστυνομία έχει προκύψει γύρω από το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ για τι συνέβη τελικά στους συλληφθέντες των ληστειών της Κοζάνης, από την ώρα της σύλληψής τους κι έπειτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ευθέως την Αστυνομία με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, όπου κατηγορεί την έρευνα ως αναξιόπιστη, παίρνει αποστάσεις από το τελικό πόρισμα και διερωτάται αν είναι δυνατόν να οφείλονται τα τραύματα που έφεραν οι τέσσερις συλληφθέντες στην πάλη με τους αστυνομικούς, κατά την απόπειρα σύλληψής τους, ενώ, στο αντίποδα, οι ίδοι οι αστυνομικοί δεν τραυματίζονται.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μνημονεύει τις αιτιάσεις του υποδιεθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας, Μάρεκ Μαρζίνσκι περί "κουλτούρας ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία".

Άμεση ήταν η απάντηση της Αστυνομίας, η οποία περνά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "επιμένει να θεωρεί «βασανιστές» τους Έλληνες αστυνομικούς και να μην έχει το κουράγιο να παραδεχθεί τουλάχιστον το λάθος του, να εξάγει συμπεράσματα πριν την διεξαγωγή έρευνας, τα ευρήματα της οποίας τον διέψευσαν". Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ αφήνει αιχμές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση του, επιχειρεί να υποκαταστήσει την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων: "Από συστάσεως ελληνικού κράτους ο πειθαρχικός έλεγχος όσων υπηρετούν στο Δημόσιο τομέα διεξάγεται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Και δεν προβλέπεται βέβαια να διεξάγεται η έρευνα από τις… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ".
 
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ακόμη ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ή παριστάνει ότι αγνοεί ότι τραυματίσθηκε αστυνομικός κατά την επιχείρηση σύλληψης". "Αγνοεί επίσης ότι για τον ίδιο λόγο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων", συνεχίζει, απαντώντας ένα προς ένα στα ερωτήματα της ανακοίνωσης της παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Το πόρισμα της έρευνας της ΕΛΑΣ σχετικά με τις καταγγελίες για βασανισμούς των συλληφθέντων για τη ληστεία στην Κοζάνη, δημιουργεί ερωτήματα αντί να δίνει απαντήσεις.

Ερώτημα 1ο: Πόσο αξιόπιστη είναι μια έρευνα όταν ο ερευνών και ο ερευνώμενος ταυτίζονται;

Ερώτημα 2ο: Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΑΣ τα τραύματα των συλληφθέντων οφείλονται σε σκληρή πάλη με τους αστυνομικούς. Πώς όμως είναι δυνατόν σε μια τέτοια πάλη να μην τραυματίζονται οι αστυνομικοί ενώ οι συλληφθέντες εμφανίζουν βαριές κακώσεις;

Ερώτημα 3ο: Οι καταθέσεις των αστυνομικών επιβεβαιώνονται από ιατροδικαστικά ευρήματα;

Ερώτημα 4ο: Πώς μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η έρευνα της ΕΛΑΣ, όταν ο Μάρεκ Μαρζίνσκι υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνησίας, της πλέον αξιόπιστης σχετικής με το θέμα ΜΚΟ, μιλά για κουλτούρα ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί;".

Όλη η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ:

"Απάντηση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ακόμα επίδειξη αμετροέπειας, επιμένει να θεωρεί με το ζόρι «βασανιστές» τους Έλληνες αστυνομικούς και να μην έχει το κουράγιο να παραδεχθεί τουλάχιστον το λάθος του, να εξάγει συμπεράσματα πριν την διεξαγωγή έρευνας, τα ευρήματα της οποίας τον διέψευσαν.

Απάντηση 1η: Από συστάσεως ελληνικού κράτους ο πειθαρχικός έλεγχος όσων υπηρετούν στο Δημόσιο τομέα διεξάγεται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Και δεν προβλέπεται βέβαια να διεξάγεται η έρευνα από τις… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση 2η: Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ή παριστάνει ότι αγνοεί ότι τραυματίσθηκε αστυνομικός κατά την επιχείρηση σύλληψης. Αγνοεί επίσης ότι για τον ίδιο λόγο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων!

Απάντηση 3η: Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν έχουν συνταχθεί ακόμη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι τρεις κατηγορούμενοι για τη ληστεία αρνήθηκαν να παραλάβουν τις σχετικές παραγγελίες για εξέτασή τους από ιατροδικαστή. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της προδικαστικής ποινικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κληθούν αυτεπαγγέλτως σε ιατροδικαστική εξέταση.

Απάντηση 4η: Με τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουμε όλοι να πάθουμε «Διεθνή Αμνησία» (έτσι αποκαλεί την Διεθνή Αμνηστία το κόμμα του κ. Τσίπρα στην ανακοίνωσή του!). Δεν έχουμε πάθει αμνησία πάντως όταν δεν θυμόμαστε, εδώ και μία εβδομάδα, να έχει εκδοθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που να καταδικάζει την τρομοκρατική δράση των ληστών της Κοζάνης...".

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, μαζί με την πορισματική έκθεση, που ανακοινώθηκε νωρίτερα.

 

Σοκάρουν οι φωτογραφίες των συλληφθέντων

Νέες φωτογραφίες από τους συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για φωτογραφίες των κρατουμένων πριν την επεξεργασία τους με το Photoshop.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφήθηκαν με κινητό τηλέφωνο και με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "η ύπαρξη σωματικής πάλης αστυνομικών και ληστών στο σημείο ακινητοποίησης του οχήματος των δραστών στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια προκύπτει από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο τόπο και οι οποίοι, ανάλογα με την οπτική γωνία που βρίσκονταν, μιλούν για συμπλοκή σώμα με σώμα, αντίσταση των δραστών, πτώση στο έδαφος και κύλισμα".

 

"Ανάβει φωτιές" το ρολόι πίσω από τον Μπουρζούκο

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι οι συλλήψεις έγιναν λίγο πριν τις 13:00 εκείνης της ημέρας, όμως η φωτογραφία με τις μελανιές του Δημήτρη Μπουρζούκου, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα athens.indymedia.org, υπάρχει ρολόι πίσω από τον 23χρονο, στο οποίο απεικονίζεται άλλη ώρα: 08:25 ή 20:25, διότι δε μπορεί να διαπιστωθεί αν το φως πίσω από τον συλληφθέντα είναι φυσικό φως ημέρας ή λάμπα.

Διαβάστε το απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ:

"Η σύλληψη έλαβε χώρα περί την 12:50 ώρα περίπου στην οδό Τρύφωνος στο κέντρο της Βέροιας.
Οι δράστες προσήχθησαν στη Διεύθυνση περί την 13:00-13:05 ώρα.

Φωτογραφήθηκαν ατύπως με κινητό τηλέφωνο περί την 13:11-13:14 ώρα και με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Υπηρεσίας περί την 13:30 ώρα.
Το Τ.Α. Βέροιας προσπάθησε ανεπιτυχώς αρχικά να αποστείλει τις φωτογραφίες στην Δ.Α.Ε.Ε.Β. ([email protected]) την 13:30 ώρα μέσω του υπηρεσιακού e-mail.

Οι φωτογραφίες απεστάλησαν τελικά στη Δ.Α.Ε.Ε.Β. μέσω πάλι του υπηρεσιακού e-mail περί την 13:45 ώρα".