Μίνι οπλοστάσιο στη γιάφκα του Χαλανδρίου

Σημαντικά ευρήματα εντόπισε η Αντιτρομοκρατική, ύστερα από έρευνα στο διαμέρισμα στην οδό Ελ Αλαμέιν (αρ. 19) στο Χαλάνδρι. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, στο διαμέρισμα βρέθηκαν ένα κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, μία εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, 19 καψύλλια χρώματος καφέ, μια φωτοβολίδα θαλάσσης, οκτώ φιαλίδια βουτανίου, τρία κράνη μοτοσικλετιστή (δύο λευκά και ένα μαύρου χρώματος) καθώς και δύο παντελόνια στρατιωτικού τύπου χρώματος μπλε. 

Επιπλέον, εντοπίστηκαν οκτώ διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στη περιοχή της Αθηνάς καταχωρημένες μηχανογραφημένα σε φύλλα χαρτιού, διαρρηκτικά εργαλεία, δύο πολυμηχανήματα, μια συσκευή πλαστικοποίησης, ένας υποδοχέας θυρών για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb stick), μία φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (usb stick), ένας πλαστικός αντάπτορας, μία κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, δύο κενές θήκες κιθάρας, δύο νάϊλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος, διάφορα ειδή ρουχισμού, καθώς και διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλέφωνων (hands free , μπαταριές κ.λπ.).

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η αστυνομία ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα του συλληφθέντα για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, Ανδρέα Μπουρζούκου. Τα αποτυπώματα είχαν ταυτοποιηθεί κατά τη διάρκεια εξερεύνησης αντικειμένων – πειστηρίων στο πλαίσιο ερευνών που είχαν πραγματοποιηθεί στις 23.09.2009 σε κατοικία επί της οδού 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι Αττικής και την 04.12.2010 σε κατοικία επί της οδού Θεμιστοκλέους 72 στο Νέο Ψυχικό Αττικής.

Το δεύτερο διαμέρισμα του Αμαρουσίου

Εν τω μεταξύ, άλλο διαμέρισμα, το οποίο σχετίζεται με τους συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης εντοπίστηκε αργά το βράδυ από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στα βόρεια προάστια.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στην περιοχή του Αμαρουσίου και εκτιμάται ότι πρόκειται για κρησφύγετο της οργάνωσης, της οποίας φέρονται ως μέλη της οι συλληφθέντες.

Το σπίτι νοικιάστηκε από τον Νίκο Ρωμανό, με πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία “Γιακουμόπουλος Κωνσταντίνος” την οποία χρησιμοποιούσε και άλλος κατηγορούμενος, ο επονομαζόμενος και “τοξοβόλος του Συντάγματος”,δηλαδή ο Ιωάννης Μιχαηλίδης. Η πλαστή αυτή ταυτότητα βρέθηκε στην κατοχή του 24χρονου κατά τη σύλληψή του στη Βέροια μετά το διπλό χτύπημα στο Βελβεντό.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι, αφού έγινε χρήση της μιας ταυτότητας για το σκοπό αυτό, μπορεί να έχει γίνει χρήση της ίδιας ή της δεύτερης ταυτότητας με τα στοιχεία “Καλύβας Ελευθέριος", η οποία βρέθηκε στην κατοχή του Δημήτρη Πολίτη μετά τη σύλληψη και αυτού στη Βέροια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέσα στο σπίτι έχουν εντοπιστεί ευρήματα που έχουν σχέση με τη ληστεία στο Βελβεντό, αλλά και το χτύπημα στο Mall, που καθιστούν δυνατή τη σύνδεση των δύο έγκλημάτων. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί όπλα.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από την Αστυνομία.

Ρωμανός: Είμαι αιχμάλωτος πολέμου

Ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, συλληφθείς για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, ο οποίος ερευνάται παράλληλα για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", δηλώνει ότι θεωρεί τον εαυτό του "αιχμάλωτο πολέμου".

Στη δήλωση που μετέφερε μέσω του συνηγόρου του, Φραγκίσκου Ραγκούση, υπογράμμισε ότι τα κίνητρά του ήταν "πολιτικά" και ότι δε θα υποβάλει μήνυση στους αστυνομικούς που τον χτύπησαν.

Ολόκληρη η δήλωση του 20χρονου:

"Τα κίνητρά μου ήταν πολιτικά. Θεωρώ τον εαυτό μου αιχμάλωτο πολέμου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Δεν θα υποβάλλω μήνυση στους αστυνομικούς που με χτύπησαν. Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Αποδέχομαι την ληστεία και τίποτε άλλο. Θα ακολουθήσει πολιτική μου δήλωση, γιατί μόνο εγώ εκφράζω τον εαυτό μου και κανένας άλλος".

Στον Κορυδαλλό οδηγούνται οι δύο συλληφθέντες

Στη ΓΑΔΑ διανυκτέρευσαν οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", που συνελήφθησαν μετά τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Tο πρωί της Δευτέρας θα οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τα εντάλματα σε βάρος των Ιωάννη Μιχαηλίδη, 25 χρόνων και Δημήτρη Πολίτη, 22 χρόνων, που εκτελέστηκαν από τον εισαγγελέα Εφετών, αφορούσαν παραπεμπτικά βουλεύματα για την υπόθεση της αποστολής παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε πρεσβείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για ευρήματα που είχε εντοπίσει η αστυνομία σε σπίτια που φέρεται να χρησιμοποιούσε η οργάνωση στην Καλλιθέα Αττικής και στον Βόλο.

Η μητέρα του Μπουρζούκου, η οποία είναι γιατρός του ΕΚΑΒ, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι συλληφθέντες κακοποιήθηκαν. Παράλληλα, οι δικηγόροι τους θα ζητήσουν τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο και ιατροδικαστική εξέταση, καθώς φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι οποίες έχουν υποστεί επεξεργασία.

Οι δύο κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη δίκη που είναι σε εξέλιξη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού για την υπόθεση των "τρομοδεμάτων".

Ο Ιωάννης Μιχαηλίδης, 25 χρόνων και ο Δημήτρης Πολίτης, 22 χρόνων οδηγήκαν στον εισαγγελέα Εφετών οδηγήθηκαν στις 17:00 το απόγευμα,  ενώ οι Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος, 24 ετών και Νικόλαος Ρωμανός, 20 ετών παραμένουν στην Αντιτρομοκρατική.

Και οι τέσσερις μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από την Κοζάνη στην Αθήνα, όπου και κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία συνεχίζει την προανάκριση για εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία διευκρινίζει ότι οι συλληφθέντες χτυπήθηκαν κατά την "δυναμική επιχείρηση" που έγινε στο βαν στο οποίο επέβαιναν μετά την ληστεία γιατί προέβαλαν αντίσταση.

"Η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία"  ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς "κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης", στο πλαίσιο της επιχείρησης σύλληψης προχθές στη Βέροια των τριών ληστών, προκειμένου «να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας.

"Καθαρά" τα όπλα των ληστειών

Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας η βαλλιστική έρευνα στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης και συγκεκριμένα στα τρία Καλάσνικοφ, στο αυτόματο SCORPION και στα δύο πιστόλια που βρέθηκαν στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα συγκεκριμένα όπλα είναι "καθαρά" και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, τα αποτυπώματα του 20χρονου Νικόλαου Ρωμανού  ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα σε "γιάφκες" της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στην Καλλιθέα και στον Βόλο.

"Τα αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα που ανερεύθησαν σε σταθερά σημεία διαμερίσματος, επί της οδού Σαπφούς 182, Καλλιθέα Αττικής, καθώς και σε κινητά αντικείμενα – πειστήρια σε διαμέρισμα επί της οδού Ελλησπόντου 53, Βόλος Μαγνησίας. Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετα – γιάφκες η τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς και είχαν ενοικιαστεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας" αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Βίντεο από το διαμέρισμα του Χαλανδρίου, όπως το έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...