Χτύπημα με…γεύση ροδάκινου και άρωμα τρομοκρατίας

Αναφορές σε τρομοκρατικό χτύπημα, συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στις έρευνες του Βελβενδού Κοζάνης και πιθανή διασύνδεση με εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, ήταν μερικά από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το διπλό χτύπημα στο υποκατάστημα της Αγροτικής και τα ΕΛ.ΤΑ στο Βελβενδό - Ροδακινούπολη της Κοζάνης.

Τη ζωή της μικρής κωμόπολης – γνωστής για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ροδακίνων – ήρθε να αναστατώσει η διπλή ληστεία, την οποία κάποιοι έσπευσαν να σχετίσουν με την τρομοκρατία. Για το αν πρόκειται για κοινή ληστεία ή όχι, ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Ούτε οι ειδικοί των εγκληματολογικών ερευνών με πείρα ετών και χιλιάδες δικογραφίες και πρακτικά δικαστηρίων στο ενεργητικό τους. Όπως παραδέχεται, διατηρώντας επιφυλάξεις, ο δικηγόρος και διδάκτωρ εγκληματολογίας, Άγγελος Τσιγκρής στο news.gr “είναι πολύ πρώιμο για να πούμε κάτι”.

Σε ότι αφορά τα φαινόμενα τρομοκρατίας, ο κύριος Τσιγκρής υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κομμάτι της τρομοκρατίας, το οποίο τροφοδοτείται οικονομικά μέσω ληστειών και χρηματοδοτεί με αυτό τον τρόπο τη δράση του. “Είναι διεθνές φαινόμενο, αλλά υπάρχει και στην Ελλάδα”.

Όπως επισημαίνει ο γνωστός εγκληματολογος, “η τρομοκρατία είναι παρούσα στην Ελλάδα και δεν τελείωσε ποτέ. Δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ αποτελεσματικά ούτε επιχειρησιακά , αλλά ούτε και προληπτικά”.

Ο κύριος Τσιγκρής παρατηρεί ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος, που συνεχίζει να έχει ενεργούς τρομοκρατικούς πυρήνες. Όπως τονίζει “υπάρχουν οι αιτίες που παράγουν την τρομοκρατία, καθώς δεν υπάρχει πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ως βασικές αιτίες για την έξαρση αυτών των φαινομένων, ο κύριος Τσιγκρής εντοπίζει το αίσθημα πανικού και έντασης που έχει κυριεύσει – το τελευταίο διάστημα – όλους τους Έλληνες, σε συνδυασμό με την ανεργία, αλλά και το άνοιγμα ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

“Το χειρότερο είναι ότι δεν γίνεται τίποτα για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Σε αυτά προστίθενται η θεσμική κατάπτωση και η απαξίωση των θεσμών”, λέει ο κύριος Τσιγκρής. Όπως σημειώνει όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την “ατελείωτη και απίθανη διαφθορά”, παράγουν βία, τρομοκρατία και έγκλημα.

Όπως αναφέρει, η τρομοκρατία έχει ιδεολογικά κίνητρα. “Είναι ιδεολογικό έγκλημα. Είναι αθέμιτο μέσο κοινωνικής πάλης. Μόνο με την καταδίκη δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα”. Σε όλα αυτά προστίθεται η μεγάλη αύξηση του αυταρχισμού και της αστυνομικής καταστολής, “η οποία μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση τρομοκρατικών φαινομένων”, συνεχίζει.

“Η τρομοκρατία στην Ελλάδα του σήμερα δεν είναι σχεδιασμένη απο κέντρα εξουσίας”, υποστηρίζει ο κύριος Τσιγκρής. “Είναι χιλιάδες άτομα στη νεολαία τα οποία περιμένουν στον προθάλαμο της τρομοκρατίας, έτοιμοι να συμμετάσχουν σε όλο αυτό. Όταν κάποιος δεν έχει δουλειά το μυαλό του πηγαίνει εκεί. Είναι σημείο των καιρών η συνεχής εμφάνιση νέων οργανώσεων. Όλα αυτά είναι απλά μαθηματικά και από τις βασικές αρχές τις εγκληματολογίας”, καταλήγει.

Μπορεί τα φαινόμενα οργής να ενυπάρχουν, μπορεί όντως να σχετίζεται μια ληστεία με την τρομοκρατία, το γεγονός όμως είναι ότι σε κάθε περίπτωση και όπως παραδέχονται οι ειδικοί, ο θυμός δεν καταλαγιάζει ούτε με μειώσεις μισθών, ούτε με αύξηση του ποσοστού ανεργίας από μήνα σε μήνα, καθώς δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικής κρίσης, αλλά και βασικό σφάλμα πολιτικής στρατηγικής. Για την ώρα το χτύπημα στην γραφική ροδακινούπολη του Βελβεντού, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι σενάρια και εικασίες. Για όποιον έχει φαντασία και την αφήσει να καλπάσει μία ενδιαφέρουσα ασχολία κατανάλωσης περιττού χρόνου. Για τους κατοίκους της περιοχής, παράγοντας – προσωρινής τουλάχιστον – αποσταθεροποίησης του ρυθμού ζωής και για την αστυνομία ένα κουίζ για ικανούς λύτες. Για όλα τα άλλα οι κρίσεις και οι απαντήσεις δικές σας....