Σαφείς ενδείξεις επιχείρησης τρομοκρατών στις ληστείες της Κοζάνης

Καταζητούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς” είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλαχιστον τα δύο από τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν έπειτα από την πολύκροτη ληστεία που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί της Παρασκευής σε υποκαταστήματα της ΑΤΕ Bank και του Ταχυδρομικού Γραφείου στο Βελβεντό Κοζάνης.

Οι αστυνομικοί του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης φέρονται να ταυτοποίησαν δύο από τους συλληφθέντες ως κατηγορούμενους που διώκονται με ένταλμα για τη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”. Για την υπόθεση της Κοζάνης, καταζητούνται ακόμα έξι άτομα που συμμετείχαν στις ένοπλες ληστείες, καθώς οι δράστες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και κρατώντας βαρύ οπλισμό, πιθανότατα τυφέκια τύπου AK-47 “καλάσνικοφ”, εισέβαλαν ταυτόχρονα στα δύο υποκαταστήματα, αποσπώντας αδιευκρίνιστο χρηματικό ποσό.

Ο ένας μάλιστα από αυτούς είχε συλληφθεί προ διετίας σε επεισόδια στο Σύνταγμα όταν χρησιμοποιώντας τόξο είχε επιχειρήσει να ρίξει βέλος κατά ανδρών των ΜΑΤ. Ο ίδιος είχε επίσης προσαχθεί για επεισόδια στην Πάρνηθα και είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή στην προ διετίας συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη όταν κι είχε συλληφθεί άλλος αντεξουσιαστής. Όταν ο συλληφθείς για τη σημερινή ληστεία είχε θεωρηθεί ύποπτος για τη ληστεία στην Πάρο, είχε αποστείλει μήνυμα σε διαδικτυακό τόπο αντεξουσιαστών με το οποίο αρνείτο κάθε συμμετοχή. 

Η αστυνομία φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα πώς όλοι οι δράστες σχετίζονται με τους Πυρήνες της Φωτιάς και πώς η επιχείρηση στην Κοζάνη ήταν κίνηση οργανωμένης ¨απαλλοτρίωσης",  με σκοπό τη χρηματοδότηση σχεδιασμένης μελλοντικής τρομοκρατικής δράσης.

Τι έχει μεταδώσει έως τώρα το news.gr

Ένοπλη ληστεία στην ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Γραφείο Βελβενδού Κοζάνης σημειώθηκε το πρωίτης Παρασκευής.

Οι δέκα δράστες, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και φορώντας κουκούλες στα κεφάλια τους, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και "χτύπησαν" τα δυο καταστήματα αποσπώντας χρηματικά ποσά.

Οι κακοποιοί, στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε αγροτικά οχήματα και διέφυγαν στον ορεινό όγκο των Πιερίων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τoν εντοπισμό τους. Ήδη, έχουν εντοπιστεί τέσσερις από τους δράστες -όλοι ελληνικής καταγωγής. Ο ένας συνελήφθη κοντά στα Ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, σταμάτησε προκειμένου να βάλει φωτιά στο όχημα για να εξαφανίσει τα ίχνη του. 

Οι άλλοι τρεις συνεργοί του συνελήφθησαν στο κέντρο της Βέροιας. Όπως έγινε γνωστό, επέβαιναν σε όχημα, τύπου βαν, όπου στο εσωτερικό του βρέθηκε οπλισμός. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των άλλων ληστών, ενώ σε αυτές έχει εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

 

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Έρευνας

Η υπόθεση κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή από τα ανώτατα  κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. την υπόθεση της διπλής ληστείας στο Βελβενδό Κοζάνης. 

Η νεαρή ηλικία των τεσσάρων δραστών που έχουν συλληφθεί, ο ιδιαίτερα βαρύς οπλισμός τους, το γεγονός ότι έφεραν πλαστές ταυτότητες και η άρνησή τους να αποκαλύψουν το παραμικρό για τους συνεργούς τους, που έχουν διαφύγει, προδίδουν συνωμοτική διάθεση, που δεν αποκλείεται να συνδέεται ακόμη και με τρομοκρατία!

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η υπόθεση φαίνεται από το ό,τι την προανάκριση έχει αναλάβει κλιμάκιο αξιωματικών από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται αν προέρχεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.