Επτά χρόνια φυλακή σε Έλληνα επιχειρηματία για θαλασσοδάνεια

Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδίκασε ο Βρετανός δικαστής τον 44χρονο Έλληνα επιχειρηματία Αχιλλέα Καλλάκη, ο οποίος την Τετάρτη είχε κριθεί ένοχος από κακουργιοδικείο του Λονδίνου για τις κατηγορίες τραπεζικής εξαπάτησης και πλαστογραφίας.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, μαζί με το συνέταιρό του Αλεξάντερ Γουίλιαμς, που καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, κατάφεραν στο διάστημα 2003-2008 να αποσπάσουν με ψευδή στοιχεία τραπεζικά δάνεια ύψους 740 εκατομμυρίων λιρών για την αγορά και αξιοποίηση 16 ακινήτων, καθώς και 26 εκατομμύρια ευρώ για τη μετατροπή επιβατηγού σκάφους σε πολυτελή θαλαμηγό για ιδιωτική χρήση από τον κ. Καλλάκη.

Η υπόθεση αφορούσε την εξαπάτηση της Allied Irish Banks με την παρουσίαση ψευδών εγγυήσεων από εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Το δικαστήριο άκουσε ότι οι καταδικασθέντες κανόνισαν ακόμα και συνάντηση της τράπεζας με ψεύτικο εκπρόσωπο της εγγυήτριας εταιρείας, που δεν είχε καμία γνώση και συμμετοχή στην υπόθεση.

Η τράπεζα υποψιάστηκε τις παράνομες κινήσεις του Καλλάκη, όταν πληροφορήθηκε ότι είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για απάτη με το όνομα Στέφανος Κολλάκης. Το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στους δύο άνδρες να ενεργούν ως διευθυντές εταιρείας για μία εξαετία, ενώ θα ακολουθήσει και διαδικασία κατάσχεσης.