Πέφτει φως στην υπόθεση του “Κύκλου της Πάτμου”

Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε βάρος 14 μελών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Κύκλος της Πάτμου" για απάτη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο υπάγεται η εν λόγω ΜΚΟ, θα βοηθήσει πλήρως. Αυτό προκύπτει μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείο ότι "συνεργάζεται πλήρως με τη δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν γνωστές οι ποινικές διώξεις σε βάρος των μελών του "Κύκλου της Πάτμου" καθώς και σε βάρος συγγενών τους για κακουργηματικής φύσεως απάτη, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι οικονομικές... ατασθαλίες της ΜΚΟ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, κατά την περίοδο 2000 - 2010 στη ΜΚΟ εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο βιβλίο εσόδων - εξόδων ποσό ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων και άλλες δραστηριότητες που ερευνώνται.

Η πλήρης τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών

"Το θέμα αυτό ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αφορά σε δραστηριότητες των ΜΚΟ του παρελθόντος (το 2012 δεν χρηματοδοτήθηκε καμία ΜΚΟ και επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα που εκκρεμούν από μηδενική βάση). Η αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ συνεργάζεται πλήρως με τη δικαιοσύνη και παρέχει κάθε διαθέσιμη πληροφορία στο πλαίσιο των ερευνών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση", δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η έρευνα αφορά το χρονικό διάστημα 2000 – 2010, κατά το οποίο η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισισιπή (2009), ενώ αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Κύκλος της Πάτμου" δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 με στόχο τη σύνδεση θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος.