Σειρά καταγγελιών για κακοποίηση αλλοδαπών στην εισαγγελία

Τις καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας κατά αλλοδαπών καλείται να διερευνήσει η Εισαγγελία.

Όλα ξεκίνησαν από το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, το οποία κατέγραφε μία σειρά πράξεων βίας από αστυνομικά όργανα.

Με εντολή της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου ανέθεσε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον Εισαγγελέα πρωτοδικών , αρμόδιο για θέματα ρατσιστικής βίας Νίκο Ορνεράκη.

Μεταξύ των περιστατικών που αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας και θα ερευνηθούν από τον κ. Ορνεράκη περιλαμβάνονται καταγγελίες της πακιστανικής κοινότητας ότι τον περασμένο Αύγουστο αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Αιγάλεω, όπου είχαν προσαχθεί δύο πακιστανοί, έβγαλαν με πένσα τα νύχια του ενός και ξύρισαν το μουστάκι του άλλου.

Εκτός των άλλων αναφέρεται ότι στο Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα ,γυναίκα αλβανικής καταγωγής με βρετανικό διαβατήριο που βρισκόταν σε διακοπές και πήγε να δηλώσει κλοπή του κινητού τηλεφώνου της έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς που ήταν εκείνη τη στιγμή εν υπηρεσία. Το περιστατικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας.

Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη σε καταγγελία ότι τον περασμένο Μάιο άνδρες της ΕΛΑΣ, που έκαναν περιπολία στην Κυψέλη, επιτέθηκαν σε τρεις μετανάστες με αποτέλεσμα ένας 19χρονος Παλαιστίνιος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος.. Άλλο περιστατικό που αναφέρει η εφημερίδα αφορά καταγγελία της Κίνησης “Ενωμένοι Κατά της Φασιστικής Απειλής” ότι στην οδό Λιοσίων τον Ιούλιο αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι αλλοδαπού και τον πέταξαν από το μπαλκόνι.

Τέλος υπό διερεύνηση είναι και το πρόσφατο περιστατικό με τον κορεάτη τουρίστα, ο οποίος συνελήφθη στην Ομόνοια στο πλαίσιο της επιχείρησης Ξένιος Ζευς. Ο αλλοδαπός κατήγγειλε ότι δέχθηκε γρονθοκοπήματα από αστυνομικούς ,εκ των οποίων ο ένας φορούσε μπλούζα με ένδειξη police και ο άλλος πολιτικά, όταν τους ζήτησε να δείξουν τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες κατά την διάρκεια ελέγχου. Ο καταγγέλων υποστηρίζει ότι είχε την ίδια αντιμετώπιση όταν ζήτησε βοήθεια από άλλους αστυνομικούς και ότι οι βιαιοπραγίες σε βάρος του συνεχίστηκαν και στο Τμήμα όπου τον μετέφεραν.