Eπιστρέφουν στην Ολυμπία τα εκθέματα μέσα στην εβδομάδα

Στις προσθήκες του Μουσείου θα βρίσκονται και πάλι, από την ερχόμενη εβδομάδα τα εκθέματα που είχαν κλαπεί εννέα μήνες νωρίτερα από την Ολυμπία.

Δύο ακόμη άτομα αναζητά η Αστυνομία, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση της μεγάλης κλοπής στο Μουσείο της Ολυμπίας. Πρόκειται για έναν 58χρονο και ένα 33χρονο, κάτοικοι Πατρών και οι δύο.Τα χάλκινα και πήλινα ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τους αρχαιολόγους.

Νωρίτερα τρία άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα από εκείνα που είχαν κλαπεί στη διάρκεια της ληστείας στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπιας.

Πρόκειται για έναν 41χρονο από την Αθήνα, ένας 50χρονο από την Πάτρα και ένας 36χρονο, επίσης από την Πάτρα.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών μετά από πληροφορίες που είχαν, έφτασαν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου συνέλαβαν τρεις άνδρες οι οποίοι εμπλέκονται πιθανότατα στη ληστεία. Στην κατοχή τους βρέθηκε αρχαίο βραχιόλι το οποίο εκτιμήθηκε ότι είναι από τα κλεμμένα του μουσείου.  

Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση

Η εξιχνίαση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν ένας από τους φερόμενους ως δράστες, προσπάθησε να πουλήσει έναντι περίπου 300.000 ευρώ το χρυσό δακτυλίδι, σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος προσποιήθηκε τον αγοραστή.

Όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να τον συλλάβει, στην συνάντηση που είχαν σε ξενοδοχείο της Πάτρας για την υποτιθέμενη αγοραπωλησία, ο δεύτερος τον απείλησε με όπλο. Όμως επενέβησαν άλλοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.

Επίσης στον χώρο του ξενοδοχείο συνελήφθησαν την ίδια ώρα ο 50χρονος και ο 36χρονος. Στην συνέχεια αποκάλυψαν στους αστυνομικούς που είχαν κρύψει τη λεία τους.

Ολα τα κλοπιμαία, δηλαδή και τα 76 αρχαία αντικείμενα, βρέθηκαν στη συνέχεια μέσα σε σάκο που ήταν θαμμένος σε περιοχή έξω από το χωριό Κοσκινάς, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία.

Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2012, είχε κλαπεί μεγάλος αριθμός εκθεμάτων από το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά από εισβολή 2 κουκουλοφόρων.  

Οι δύο δράστες είχαν μπει στο μουσείο και ζητώντας από την υπάλληλο στεφάνια και γραμματόσημα. Όταν εκείνη αρνήθηκε, οι δράστες την έδεσαν και τη φίμωσαν και στη συνέχεια άρχισαν να σπάζουν τις γυάλινες προθήκες, αφαιρώντας κυρίως χάλκινα και πήλινα εκθέματα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, είχε υποβάλει την παραίτησή του.

Ποιος είναι ο εγκέφαλος

Ένας 41χρονος άνδρας, που διατηρεί πάγκο με μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι, είναι ο εγκέφαλος της μεγάλης κλοπής στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2012.

Ο 41 ετών αρχαιοκάπηλος (δεν έχει εξακριβωθεί αν συμμετείχε στη ληστεία) καθώς και οι δύο συνεργάτες του, ηλικίας 36 και 50 χρόνων, επίσης αρχαιοκάπηλοι, κρατούνται στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο 41χρονος ήταν αυτός που προσπάθησε να πουλήσει το χρυσό δακτυλίδι που είχε κλαπεί από το μουσείο, σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Ο αρχαιοκάπηλος απαιτούσε ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για να του πουλήσει το χρυσό δαχτυλίδι και στη συνέχεια έπεσε στις 300.000 ευρώ.

Ο αστυνομικός που εμφανίστηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου είχε μαζί του τα χρήματα και όταν τα παρέδωσε και πήρε το δαχτυλίδι άλλοι αστυνομικοί όρμησαν στο δωμάτιο για να τον συλλάβουν με αποτέλεσμα ο δράστης να βγάλει πιστόλι αλλά αμέσως συνελήφθη.

Οι αστυνομικοί αφού τον ανέκριναν τους αποκάλυψε ότι τα υπόλοιπα 75 αρχαία αντικείμενα τα είχαν θάψει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Μουσείο στο χωριό Κοσκινάς της Ηλείας.

Ο συγκεκριμένος δράστης το τελευταίο διάστημα επισκεπτόταν συνέχεια την Πάτρα ενώ μένει στην Αθήνα στα Σεπόλια και διατηρεί πάγκο με μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι.

Ο ίδιος αναζητούσε αγοραστές για τα αρχαία ανάμεσα σε επιχειρηματίες της Πάτρας με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δηλώσεις των αστυνομικών να φτάσει σε αυτούς πληροφορία από πληροφοριοδότη της Ασφάλειας Πατρών.

Η Ασφάλεια της Πάτρας τον παρακολουθούσε συνέχεια ενώ δύο μόνο φορές είχαν βρεθεί από κοντά με τον υποτιθέμενο αγοραστή αστυνομικό.

Εκτός από τους τρεις που συνελήφθησαν η Ασφάλεια Πατρών αναζητεί ακόμα δύο συνεργάτες των τριών που συνελήφθησαν προκειμένου να αποδοθούν και σε αυτούς οι σχετικές κατηγορίες.

Επίσης, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν γενετικό υλικό που βρήκαν στο σημείο της ληστείας στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 ενώ το πιστόλι του 41χρονου στάλθηκε στις εγκληματολογικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Επίσης, η αρχική τιμή που ζητούσαν οι αρχαιοκάπηλοι προκειμένου να πουλήσουν όλα τα αντικείμενα μαζί σε έναν αγοραστή, ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη τύπου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την ανεύρεση των κλοπιμαίων του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός:

 

“Θα ήθελα να συγχαρώ τους άνδρες και τους αξιωματικούς του τμήματος ασφαλείας στην Πάτρα για την μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα.

Παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα ασφαλείας. Κάνουμε ότι μπορούμε για να προασπίσουμε την περιουσία της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.

Το ενδιαφέρον μας ισχύει και για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που χειρίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το λόγο μετά τον κύριο Δένδια πήρε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία είπε:

“Για το υπουγείο Πολιτισμού είναι μία εξαιρετικά ευχάριστη μέρα. Είναι 76 αντικείμενα από το Ιερό της Ολυμπίας από την Γεωμετρική έως την Κλασική Εποχή. Ένα σύνολο το οποίο κοσμεί το μουσείο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα αντικείμενα θα ξαναβρούν τη θέση τους στις προθήκες του μουσείου”, κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

Συγχαρητήρια επιστολή για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης εξέδωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.