Μία Ferrari, η παραγραφή, και τα παράθυρα της Δικαιοσύνης

Διευθυντής γενικής ιατρικής στο Νοσοκομείο του Βόλου εμφανίζει πλαστό πτυχίο από την ημέρα του διορισμού του, το 1999. Σήμερα, εν έτει 2014, το αδίκημα της πλαστογραφίας έχει ήδη παραγραφεί. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος γιατρός σχετιζόταν με τη δημόσια υγεία, το βασικό αδίκημα, δεν ισχύει πια. Την υπόθεση του συγκεκριμένου γιατρού ερευνά επίσης και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, δεδομένου ότι στην κατοχή του διατηρούσε μία Ferrari και ένα ιδιωτικό τζετ, και εξετάζεται ο τρόπος απόκτησής τους.

Δεν είναι πια ένοχος για πλαστογραφία ο μαϊμού γιατρός της Σκύρου

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και όπως λέει στο news.gr, o δικηγόρος, Σπύρος Ρομποτής, η πλαστογραφία αποτελεί πλημμέλημα. "Στην περίπτωση πλημμελήματος, το αδίκημα παραγράφεται μετά από πέντε και κατά περίπτωση μετά από οκτώ χρόνια. Τα κακουργήματα παραγράφονται στα 15 και κατά περίπτωση στα 20 χρόνια. Τα επιπλέον - 8 χρόνια - παραγραφής για πλημμέλημα και τα 20 για κακούργημα, ισχύουν όταν ο κατηγορούμενος καλείται να απολογηθεί πριν την ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας παραγραφής για την πρώτη περίπτωση, και τα 15 χρόνια παραγραφής για τη δεύτερη". Δηλαδή, αν η δικαιοσύνη καθυστερήσει, τότε επιβάλλεται ο μικρότερος χρόνος παραγραφής αδικήματος.

Το γεγονός ότι ο γιατρός με το πλαστό πτυχίο στη Σκύρο δεν βαρύνεται πλέον για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στα παραθυράκια, που εμφανίζει η ελληνική νομοθεσία. "Γι' αυτό και βλέπουμε κάποιον, που καταδικάζεται σε 10 χρόνια κάθειρξης, να αποφυλακίζεται στα τρία χρόνια. Ο νόμος λέει σε αυτή την περίπτωση ότι θα αποφυλακιστεί εκτίοντας τα 3/5 της ποινής - 6 χρόνια - και εφόσον προσφέρει εργασία, η μία ημέρα στη φυλακή μετράει για δύο και αποφυλακίζεται στα μισά χρόνια. Δηλαδή στα 3".

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, λέει στο news.gr ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. "Παρά το γεγονός ότι έχει παραγραφεί η πλαστογραφία, η κατηγορία για αντιποίηση αρχής είναι ακόμα ενεργή".

Μία επιταγή 10.000 ευρώ τον έστειλε στο δικαστήριο

Όπως λέει ο κύριος Ρακιντζής, η υπόθεση έφτασε στα γραφεία των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από οικονομική διαφορά που είχε ο κατηγορούμενος με ιδιώτη, για επιταγή 10.000 ευρώ. "Ο ιδιώτης κατήγγειλε το περιστατικό σ' εμάς και στη συνέχεια ανέλαβε τη διαδικασία το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας μετά από δική μου εντολή. Παράλληλα, έδωσα εντολή στο ΣΔΟΕ να ελέγξει τυχόν φορολογικά αδικήματα και παράνομο πλουτισμό".

Σύμφωνα με τον κύριο Ρακιντζή, ο γιατρός αυτός εμφάνιζε πτυχίο από το πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης, ενώ το 1993 έκανε την ειδικότητά του στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας. "Κανείς δεν κατάλαβε ότι δεν είναι πτυχιούχος ιατρικής ο συγκεκριμένος άνθρωπος;", αναρωτιέται ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως λέει, ο κατηγορούμενος "έχει εξαφανιστεί. Ο συγκεκριμένος γιατρός έκανε διοικητική δουλειά και για τα δύσκολα περιστατικά διέταζε διακομιδή στην Κύμη. Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο παράπονο ή καταγγελία ασθενή για σωματική βλάβη ή πλημμελείς ιατρικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές του και το γεγονός ότι τσακώθηκε με ιδιώτες, οι οποίοι τον κατέδωσαν, αποκάλυψαν τη δράση του", λέει ο Λέανδρος Ρακιντζής.

Το πρωτότυπο δεν είχε τη σφραγίδα του δικαστηρίου της Χάγης

Επισημαίνει ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος πλαστών πτυχίων. "Οι εκάστοτε πτυχιούχοι απευθύνονται στο ΔΟΑΤΑΠ για μετάφραση του τίτλου σπουδών. Είναι, όμως, εύκολο να πλαστογραφήσει κανείς τη σφραγίδα. Ο συγκεκριμένος είχε πλαστογραφήσει το αρχικό πτυχίο του ιταλικού πανεπιστημίου, λαμβάνοντας το μεταφρασμένο πτυχίο από το ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα. Αυτό, που δεν πρόσεξαν οι υπάλληλοι εδώ, κάνοντας τη μετάφραση, ήταν ότι το πρωτότυπο δεν έφερε τη σφραγίδα του δικαστηρίου της Χάγης".

Μία ακόμα περίπτωση επίορκου γιατρού είναι αυτή της Λαμίας. Εκεί, ένας 56χρονος γιατρός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Κατηγορείται ότι πλαστογραφούσε ιατρικά πιστοποιητικά από ψυχίατρο, για να χορηγεί ηρεμιστικά χάπια, τα οποία αγγίζουν το νόμο περί ναρκωτικών. Η αστυνομία ανέφερε, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα είχε πλαστογραφήσει 36 συνταγές, και προμηθεύτηκε από φαρμακεία 8.100 ναρκωτικά χάπια.

"Ο ανακριτής έκανε καλά που τον άφησε ελεύθερο"

Στο εύλογο ερώτημα αν πρέπει να αφήνεται ελεύθερος λειτουργός της δημόσιας υγείας, ο οποίος παρανομεί, ο δικηγόρος, κύριος Ρομποτής, εμφανίζεται κατηγορηματικός.

"Ο ανακριτής έκανε καλά και τον άφησε ελεύθερο. Η προφυλάκιση δεν είναι προποινή. Δεν είναι τιμωρία. Είναι η έσχατη μορφή εξαναγκαστικού μέσου, προκειμένου να οδηγηθεί κάποιος στη δίκη. Οι περιοριστικοί όροι - μεταξύ αυτών και η χρηματική εγγύηση - αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν την παρουσία του κατηγορουμένου στη δίκη. Όταν κάποιος περνάει από το στάδιο της ανάκρισης και του επιβάλλεται εγγύηση, σημαίνει ότι - αν δεν παραστεί στη δίκη - θα καταβάλλει το ποσό της εγγύησης υπέρ του Δημοσίου".

Κατάχρηση της προφυλάκισης

Ο δικηγόρος εξηγεί ότι στη χώρα μας γίνεται κατάχρηση της προφυλάκισης, για πάσης φύσεως αδικήματα. Αντιθέτως, κάποιος θα πρέπει να προφυλακίζεται, όταν πιθανολογείται η τέλεση εγκλημάτων ή σκοπός φυγής, όπως λέει.

"Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να είναι αλλοδαπός χωρίς χαρτιά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής και δεν θα έρθει να δικαστεί για να αποφύγει τη λογοδοσία. Επίσης, κάποιος με πλούσιο ποινικό μητρώο, που βαρύνεται για την τέλεση πολλών αδικημάτων, μπορεί εκτός απ' το να διαφύγει, να προβεί και σε νέες εγκληματικές πράξεις", τονίζει ο κύριος Ρομποτής. "Άρα, και σε αυτή την περίπτωση, δικαιολογείται η προφυλάκιση".

Ο κοινός νους θα υποθέσει ότι εκείνος, ο οποίος παριστάνει το γιατρό και δεν είναι, θα έπρεπε να τιμωρείται αμέσως με φυλάκιση. Όπως κι εκείνος, ο οποίος πλαστογραφεί συνταγές, ή πατάει τον ιατρικό του όρκο. Η ελληνική νομοθεσία όμως έχει άλλη άποψη. Τα παράθυρα είναι πολλά και ανοιχτά. Κι ενώ θα περίμενε κανείς τα ποινικά αδικήματα να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην περίπτωση πάντως του πρώτου γιατρού, ο οποίος διήγε πολυτελέστατο βίο, όπως λένε όσοι γνωρίζουν την υπόθεση, παρέμεινε ασύλληπτος τόσα χρόνια δεδομένου ότι - συν τοις άλλοις - ήταν εξαιρετικά ικανός στο να ξεγελάσει τους πάντες.

Δεδομένο είναι ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα βρίσκεται πολλές φορές σε απόσταση από την πραγματικότητα. Αποτέλεσμα; Κάποιοι, που έχουν διαπράξει μικροαδικήματα, να διαπομπεύονται σε πρώτη ευκαιρία και κάποιοι άλλοι με ευρύτατο πεδίο εγκληματικής δράσης, να πέφτουν στα μαλακά. Χωρίς να θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι αυτό αποτελεί κανόνα, μήπως θα έπρεπε να γίνουν οι τροποποιήσεις, που θα επιτρέψουν τη διόρθωση των αδικιών;