Όλο το χρονικό της σύλληψης των τριών δραπετών της Κορυτσάς

Στη σύλληψη και των τριών ενόπλων κακοποιών από την Αλβανία, οι οποίοι είχαν δραπετεύσει από τις φυαλακές Ντρένοβα της γείτονος, προχώρησε η αστυνομία μετά την ένοπλη συμπλοκή της Τετάρτης.

Τα συγκεκριμένα άτομα δραπέτευσαν το Σάββατο, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα - τα οποία συνελήφθησαν άμεσα από της αλβανικές αρχές. 

Παράλληλα, η Αλβανική Αστυνομία ενεργοποίησε μηχανισμό αναζήτησης των υπολοίπων τριών δραπετών, με δυνάμεις οι οποίες δρούσαν εντός της αλβανικής επικράτειας και στην μεθόριο με τη χώρα μας, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι οι δραπέτες θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στο Ελληνικό έδαφος, μέσω του ορεινού όγκου Γράμμου - Καστοριάς.

Συγχρόνως, οι Αλβανικές Αρχές ζήτησαν, μέσου του διαύλου διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (INTERPOL), τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ενεργοποίηση ανάλογου μηχανισμού εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Στην επιχείρηση σύλληψής τους συμμετείχε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Ε.Κ.Α.Μ. και εξειδικευμένοι αστυνομικοί.

Επιπλέον, η όλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε από αστυνομικούς σκύλους ιχνηλασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως θερμικές κάμερες, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης και ελικόπτερο της αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και κάλυψαν όλα τα στρατηγικά σημεία και τους κόμβους διάβασης της μεθορίου, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Το βράδυ της Τετάρτης, στη δασική περιοχή Χρυσής - Νεστορίου Καστοριάς, εντοπίστηκαν τρεις άνδρες να κινούνται πεζή εντός ρέματος. Όταν οι αστυνομικοί τους κάλεσαν να ακινητοποιηθούν, οι δύο από αυτούς προέταξαν προς την πλευρά τους πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, με πρόθεση να βάλουν κατά των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα, κάνοντας χρήση των όπλων τους, με αποτέλεσμα δύο από τα άτομα να τραπούν σε φυγή, ενώ συνελήφθη ο τρίτος, στην κατοχή του οποίου κατασχέθηκε ένα όπλο τύπου Kalashnikov. Όπως αποδείχθηκε, ο ένοπλος δράστης ήταν ο 31 ετών Γκεζίμ Τόμα, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία. 

Όπως προέκυψε, πρόκειται για 31χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είναι ένας από τους δραπέτες των φυλακών της Αλβανίας.

Ο δεύτερος δραπέτης 31 ετών, αλβανικής υπηκοότητας επίσης, συνελήφθη νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην ίδια περιοχή, χωρίς να φέρει οπλισμό, ενώ ο τρίτος, 42χρονος συμπατριώτης τους, συνελήφθη στις 10.00 την Πέμπτη, στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας στην κατοχή του και αυτός ένα όπλο τύπου Kalashnikov.

Και οι τρεις κρατούνταν στις αλβανικές φυλακές για σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, παράνομη κατασκευή και κατοχή στρατιωτικών όπλων και πυρομαχικών, απαγωγή και άλλα αδικήματα.