Πάνω από 120 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Γιγαντιαία επιχείρηση των ελληνικών διωκτικών αρχών, σε συνεργασία με την δίωξη ναρκωτικών των ΗΠΑ (DΕA), βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξάρθρωση διεθνούς σπείρας διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι αστυνομικοί μέχρι στιγμής έχουν βρει πάνω από 120 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Συνολικά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στη σπείρα φέρονται να εμπλέκονται πάνω από 20 άτομα (Έλληνες, Αλβανοί και Γεωργιανοί) μεταξύ των οποίων είναι και αστυνομικοί.

Οι έρευνες για την υπόθεση έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και την DΕA και με τη συνδρομή των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από πληροφορίες των αμερικανικών αρχών, ενώ την άκρη του νήματος για τον εντοπισμό της σπείρας αποτέλεσαν κάποιες συλλήψεις αλλοδαπών, το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα -κυρίως Αλβανών και Γεωργιανών- οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης και όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για μέλη της διεθνούς σπείρας.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα, ενώ ζητήθηκε άρση απορρήτου για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων –από τις οποίες προέκυψαν στοιχεία για τη σπείρα.

Σήμερα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε η κοκαΐνη στη Θεσσαλονίκη. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ειδική κρύπτη στον πάτο κοντέινερ με μπανάνες, τις οποίες είχε κάνει εισαγωγή από το Εκουαδόρ μεγάλη εισαγωγική εταιρεία οπωροκηπευτικών (από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση της υπόθεσης, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δεν προκύπτει καμία σχέση της εταιρείας με την εισαγωγή της κοκαΐνης).

Επίσης, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σχέση με τις «ορφανές» ποσότητες κοκαΐνης, που είχαν εντοπιστεί πριν από λίγο καιρό, πάλι σε φορτία με μπανάνες από τη Λατινική Αμερική, οι οποίες είχαν εκτελωνιστεί στην Ιταλία και έφτασαν πιθανότατα κατά λάθος στη χώρα μας.

Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται και μετά την ολοκλήρωσή τους θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...