Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη στο Μικρολίμανο

Δίνεται και επίσημα στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία η φωτογραφία του 31χρονου Αλβανού μακελάρη, ο οποίος με πυροβόλο όπλο τύπου καλάσνικοφ "γάζωσε" τα ξημερώματα του Σαββάτου νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας 15 άτομα συνολικά, σπέρνοντας ταυτόχρονα τον πανικό και τον τρόμο.

Η Εισαγγελία Πειραιά από την Κυριακή το πρωί, ολοκλήρωσε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ εκδόθηκε και το σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Ωστόσο, η φωτογραφία του δεν δημοσιοποιήθηκε. Έχει όμως διαρρεύσει σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Σχετικά με το θέμα, δικαστικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ειδική νομοθετική ρύθμιση που μπήκε το 2013 στον σχετικό νόμο 2472/97 περί προστασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα διευκρινίζει ότι για να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία ενός ατόμου, ανεξαρτήτως των εγκλημάτων που έχει τελέσει, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί ειδική διάταξη, να επιδοθεί στην οικία διαμονής του και να περάσουν 48ωρες, καθώς ο ίδιος νόμος του δίνει το δικαίωμα για προσφυγή.

Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει ότι οι διατάξεις που είναι άμεσα εκτελεστέες, (σσ δηλαδή, άμεση δημοσιοποίηση φωτογραφίας ενός ατόμου) είναι αυτές που αφορούν μόνο εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης, η παράβαση του άρθρου 187. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούν υποθέσεις παιδεραστίας, η φωτογραφία του δράστη δημοσιοποιείται άμεσα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να παρακαμφθεί ο νόμος, τόνισαν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Αστυνομία είχε στείλει τη δικογραφία με το όνομα το δράστη της τυφλής δολοφονικής απόπειρας, στην Εισαγγελία του Πειραιά, ωστόσο δικαστική απόφαση δεν επέτρεπε τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, η οποία παρέμενε μπλοκαρισμένη.

Η Εισαγγελέας Πειραια επικαλέστηκε τα "προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα" του δράστη, κι έχει θέσει "χρονική ρήτρα" στην δημοσιοποίηση της διάταξης την οποία έχει υπογράψει με ημερομηνία της Τρίτης 25 Νοεμβρίου.

Για τη μη δημοσιοποίηση μέχρι και την Τρίτη, διευκρινίστηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί και να γίνει επίδοση της απόφασης στον προσδιορισμένο δράστη, και στην περίπτωση που δεν εντοπιστεί, να θυροκοληθεί στη διεύθυνση της τελευταίας γνωστής διαμονής του, ώστε να λάβει- στο ενδεχόμενο που το επιθυμεί- το χρονικό περιθώριο των 48 ωρών όπως προβλέπει ο νόμος των προσωπικών δεδομένων στο ενδεχόμενο να προσφύγει με ένσταση κατά της απόφασης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπο Αθανασίου τη Δευτέρα ζήτησε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου περί δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων.

"Με δεδομένο ότι βασικό καθήκον της Πολιτείας αποτελεί η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις αρμόδιες Αρχές με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα αλλά και την αποτροπή τέλεσης νέων", τόνισε στην επιστολή του, ο υπουργός.

Μετά την επιστολή Κικίλια, κατατέθηκε εντός της ημέρας της Δευτέρας στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης τροπολογία που αναθεωρεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων.

Η εισηγητική έκθεση της Δευτέρας της τροπολογίας, η οποία αλλάζει πλέον το νομικό πλαίσιο, ανέφερε ότι η επίμαχη τροπολογία “κρίνεται αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που τελούνται από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης ή είναι αγνώστου διαμονής και επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του και την παροχή πληροφοριών για την σύλληψή τους”.

Η επίμαχη τροπολογία μπαίνει ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και 4139/2013.

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις για τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την τροπολογία, η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών του δράστη ή των δραστών θα γίνεται άμεσα στις περιπτώσεις εγκλήματος “του οποίου ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής”.