Στη Νιγρίτα βασάνισαν τον Καρέλι μέχρι θανάτου

Βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου παραπέμπει την υπόθεση της κακοποίησης μέχρις θανάτου του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι στον Εισαγγελέα Σερρών.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, τα χτυπήματα που επέφεραν τελικά το θάνατο του Αλβανού κρατουμένου έγιναν στις φυλακές της Νιγρίτας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, το έγκλημα συντελέστηκε στην περιοχή αρμοδιότητας Σερρών και συγκεκριμένα στις φυλακές Νιγρίτας.

Από την Τρίτη 1 Απριλίου έγινε γνωστό ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας. Διώκονται για βασανισμό με αποτέλεσμα τον θάνατο, για βασανισμό και βαριά σκοπούμενη βλάβη. Οπως προέκυψε από τις έρευνες, το έγκλημα συντελέστηκε στη Νιγρίτα και όχι στις φυλακές του Μαλανδρίνου, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας ή κατά τη διαδρομή μεταφοράς του προς τις Σέρρες.

Πηγές της εφημερίδας "Καθημερινή" αναφέρουν ότι χτυπήματα που δέχθηκε την ημέρα που ο Καρέλι διέπραξε τη δολοφονία μπορεί να αφορούν τη βία που ασκήθηκε κατά τη διαδικασία σύλληψής του και δεν είναι σε καμία περίπτωση εκείνα που προκάλεσαν τον θάνατό του. Ορισμένες λεπτομέρειες που ίσως να φωτίσουν περισσότερο το περιστατικό ενδεχομένως να προκύψουν από την έκθεση νεκροψίας - νεκροτομής, η οποία καθυστερεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ιστολογικής εξέτασης.

Το πόρισμα της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, παραδόθηκε τελικά στην ηγεσία την Τρίτη.

Εξετάστηκαν περισσότερα από 70 άτομα, ανάμεσα στους οποίους σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί και κρατούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων εντόπισαν συγκεκριμένο χώρο στις φυλακές στον οποίο εισήχθη ο βαρυποινίτης προκειμένου να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και στον οποίο παρέμεινε για περίπου δυόμισι ώρες. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε ο ξυλοδαρμός του κρατουμένου με αποτέλεσμα αργότερα να υποκύψει στον κελί, το οποίο είχε διαμορφωθεί ειδικά για εκείνον και στο οποίο είχε τοποθετηθεί κάμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν ίχνη αίματος πάνω στους τοίχους του χώρου "αναμονής", ενώ υλικό από κάμερα φαίνεται να δείχνει τον Καρέλι να μπαίνει στον χώρο χωρίς να έχει σημάδια κακοποίησης και να βγαίνει υποβασταζόμενος.

Επιπλέον, κάποιοι από τους σωφρονιστικούς φέρεται να ομολόγησαν τις πράξεις τους, ενώ αρχικά είχαν υποστηρίξει ότι του "έριξαν μια-δύο σφαλιάρες", μετά περιέγραψαν στους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων με όλες τις λεπτομέρειες τις πράξεις τους.

Από τα οκτώ άτομα για τα οποία υπάρχουν εντάλματα σύλληψης, δε φαίνεται να συμμετείχαν όλοι στον ξυλοδαρμό.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα στην Αλβανία μιλούν για ακραία βασανιστήρια και παρουσιάζουν στοιχεία από ιατροδικαστική έρευνα που υποτίθεται ότι έγινε αφότου η σορός του Καρέλι μεταφέρθηκε στο χωριό του για την κηδεία, κοντά στην περιοχή Φιέρι. Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν για περισσότερα ευρήματα που αποδεικνύουν βασανισμό του κρατουμένου, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, οι αλβανικές Αρχές.