Νέο μπλόκο στην έκδοση των 8 Τούρκων ζητά από τους Εφέτες η εισαγγελέας

Νέο μπλόκο στην έκδοση των 8 Τούρκων ζητά από τους Εφέτες η εισαγγελέας

Με το αιτιολογικό ότι αν εκδοθούν δεν θα έχουν δίκαιη δίκη

Να απορριφθεί και το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των «8» Τούρκων αξιωματικών εισηγήθηκε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η Εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου.

Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσης τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη συμπληρώνοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στην αγόρευση της επισημαίνοντας παράλληλα πως στο νέο φάκελο των τουρκικών αρχών  δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε , δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου  πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσης τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν ώς μάρτυρες ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας απόστολος Δοξιάδης

Και οι δύο περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοση τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να το αποδείξει.

Από την πλευρά τους οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

«Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε  πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας» ανέφερε ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Σε λίγη ώρα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου.