Στον εισαγγελέα με κατηγορητήριο – καταπέλτη οι ακροδεξιοί της Combat 18

Στον εισαγγελέα με κατηγορητήριο – καταπέλτη οι ακροδεξιοί της Combat 18

Κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι συλληφθέντες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως «μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης».

Το κατηγορητήριο σε βάρος τους είναι καταπέλτης, με βαριές ποινικές κατηγορίες όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Σε πανελλαδική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. – που συνεχίζεται- επιδιώκεται η εξάρθρωσης ακροδεξιάς οργάνωσης, υπεύθυνη για περισσότερες από 20 εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους φιλοξενίας προσφύγων κλπ.

Πού βρίσκονται οι έρευνες αυτή τη στιγμή

Συνολικά έντεκα άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Εκτός από τους αρχικούς πέντε, κατά την πορεία των ερευνών, συνελήφθησαν άλλοι δύο ακροδεξιοί και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Εκτός από αυτούς τους επτά, ωστόσο, συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα άτομα για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (περί όπλων και εκρηκτικών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών), οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των κατ' οίκον ερευνών. Οι συγκεκριμένοι δεν περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και θα οδηγηθούν ανεξάρτητα στον εισαγγελέα.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 έρευνες σε σπίτια - γιάφκες σε περιοχές της Αττικής και δύο σε επαρχιακές πόλεις.

Ποια είναι η νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 και οι «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές»

Η οργάνωση Combat 18 είναι μια νεοναζιστική οργάνωση που έχει τις ρίζες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει σχέσεις με ανάλογες οργανώσεις των ΗΠΑ. Η οργάνωση έχει παρακλάδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλη της Combat 18 έχουν κατηγορηθεί για το θάνατο προσφύγων και υπηκόων Βρετανίας με καταγωγή όμως από άλλες χώρες, έξω από την Ευρώπη.

Το νούμερο «18» στο όνομα της οργάνωσης παραπέμπει στα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς στη γερμανική αλφάβητο το γράμμα «A»  είναι το πρώτο, και το γράμμα «Η» είναι το ογδόο.

Το ελληνικό παρακλάδι της Combat 18 έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια στα δυτικά προάστια ενώ φέρεται να έχει βεβηλώσει το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αλλά και το εβραϊκό νεκροταφείο στην Νίκαια.

Σύμφωνα με ερώτηση που είχε καταθέσει ερώτηση τον Οκτώβριο του 2015 στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Χρήστος Καραγιαννίδης, στην οποία ανάφερε ότι η «Combat 18 συνιστά το βίαιο, τρομοκρατικό και ένοπλο τμήμα του “Blood & Honour”, που κι αυτό με τη σειρά του ήταν παρακλάδι της ναζιστικής συμμορίας της “Χρυσής Αυγής”».

Η Combat 18 φέρεται να έχει συνεργαστεί με την έκνομη οργάνωση «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» που αυτοπροσδιορίζεται ως «εθνικιστική/εθνικοσοσιαλιστική».

Παρακαλούμε περιμένετε ...