Ποιες τρομοκρατικές οργανώσεις «ψάχνουν» στις γιάφκες των ακροδεξιών

Ποιες τρομοκρατικές οργανώσεις «ψάχνουν» στις γιάφκες των ακροδεξιών

Ποια είναι η νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 και οι «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» που μπήκαν στο μικροσκόπιο - Ένας δικηγόρος μεταξύ των συλληφθέντων

Πέντε άτομα έχει συλλάβει από το πρωί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αστυνομίας στις γιάφκες που έχει εντοπίσει έξι σε περιοχές της Αττικής και δύο σε επαρχιακές πόλεις. Η πανελλαδική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζεται και – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- έπονται και νέες συλλήψεις.

Οι πέντε Έλληνες υπήκοοι έχουν συλληφθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων και η Αντιτρομοκρατική εξετάζει τη σύνδεσή τους με μεγαλύτερους ακροδεξιούς και τρομοκρατικούς πυρήνες.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι νεαρής ηλικίας (μέχρι 30 ετών), ενώ μεταξύ τους είναι και ένας δικηγόρος. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκαν πολλές βόμβες μολότοφ, ο ένοικος, ο οποίος συνελήφθη, ζήτησε να μιλήσει με τον συγκεκριμένο δικηγόρο και τότε πληροφορήθηκε ότι είχε και αυτός συλληφθεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συλληφθέντες αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της οργάνωσης COMPACT 18 HELLAS, ή ως «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» και ανήκουν στον ακροδεξιό- νεοναζιστικό χώρο, ενώ εξετάζονται για περίπου 30 επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών και σε άλλους χώρους.

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, η σημερινή υπόθεση αποτελεί συνέχεια της σύλληψης τεσσάρων ακροδεξιών της ομάδας εθνικιστών «Απέλλα» για την εμπρηστική επίθεση στο στέκι Φαβέλα, στον Πειραιά, τον Αύγουστο του 2017.

Υπό έρευνα είναι επίσης αν υπάρχει σχέση της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε σήμερα με την πρόσφατη αιματηρή επίθεση και πάλι στην Φαβέλα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία. Πάντως εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα και για αυτή την επίθεση, καθώς φέρεται ότι έχει ταυτοποιηθεί ένας από τους δράστες.

Ποια είναι η νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 και οι «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές»

Η οργάνωση Combat 18 είναι μια νεοναζιστική οργάνωση που έχει τις ρίζες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει σχέσεις με ανάλογες οργανώσεις των ΗΠΑ. Η οργάνωση έχει παρακλάδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλη της Combat 18 έχουν κατηγορηθεί για το θάνατο προσφύγων και υπηκόων Βρετανίας με καταγωγή όμως από άλλες χώρες, έξω από την Ευρώπη.

Το νούμερο «18» στο όνομα της οργάνωσης παραπέμπει στα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς στη γερμανική αλφάβητο το γράμμα «A»  είναι το πρώτο, και το γράμμα «Η» είναι το ογδόο.

Το ελληνικό παρακλάδι της Combat 18 έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια στα δυτικά προάστια ενώ φέρεται να έχει βεβηλώσει το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αλλά και το εβραϊκό νεκροταφείο στην Νίκαια.

Σύμφωνα με ερώτηση που είχε καταθέσει ερώτηση τον Οκτώβριο του 2015 στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Χρήστος Καραγιαννίδης, στην οποία ανάφερε ότι η «Combat 18 συνιστά το βίαιο, τρομοκρατικό και ένοπλο τμήμα του “Blood & Honour”, που κι αυτό με τη σειρά του ήταν παρακλάδι της ναζιστικής συμμορίας της “Χρυσής Αυγής”».

Η Combat 18 φέρεται να έχει συνεργαστεί με την έκνομη οργάνωση «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» που αυτοπροσδιορίζεται ως «εθνικιστική/εθνικοσοσιαλιστική».