Αξίας 15 εκατ. ευρώ η κάνναβη σε αλιευτικό ανοιχτά της Κρήτης

Αξίας 15 εκατ. ευρώ η κάνναβη σε αλιευτικό ανοιχτά της Κρήτης

Εντοπίστηκε και κατασχέθηκε περίπου 1,3 τόνος σε σκάφος από τη Συρία

Στον εντοπισμό και την κατάσχεση περίπου 1,3 τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) η οποία ήταν επιμελώς κρυμμένη σε αλιευτικό σκάφος, προέβησαν Λιμενικού Σώματος στην Ιεράπετρα της Κρήτης, μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση η οποία έλαβε χώρα κατά τις τελευταίες 3 ημέρες.

Την 01-03-2018 περιήλθαν πληροφορίες από την Υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος για ύπαρξη ύποπτου σκάφους, που έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το οποίο ενδεχόμενα μετέφερε παράνομο φορτίο. Άμεσα οργανώθηκε και ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με τη συμμετοχή δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης με επιβαίνοντες βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, δύο περιπολικών σκαφών των Λιμενικών Αρχών Κρήτης, αεροσκάφους του Λιμενικού Σώματος, καθώς και Λετονικού αεροσκάφους της δύναμης Frontex.

Πρωινές ώρες χθες, εντοπίστηκε αρχικά περί τα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, από το αεροσκάφος της δύναμης Frontex, το αλιευτικό σκάφος «CELINE STAR», το οποίο αργότερα ακινητοποιήθηκε από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 060 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, που στη συνέχεια πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο αλιευτικό. Να σημειωθεί πως το αλιευτικό σκάφος «CELINE STAR», επιχείρησε να διαφύγει αυξάνοντας ταχύτητα χωρίς όμως να τα καταφέρει. Το αλιευτικό είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια Συρίας με προορισμό πιθανότατα Ευρωπαϊκό λιμάνι.

Κατά δήλωση του πληρώματος ο σκοπός του πλοίου ήταν η διενέργεια αλιείας, χωρίς όμως να φέρεται επ' αυτού αλιευτικός εξοπλισμός, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Εν συνεχεία, το σκάφος οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών στην Ιεράπετρα της Κρήτης, προκειμένου διερευνηθούν ενδελεχώς όλοι οι χώροι του σκάφους. Κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου με την συνδρομή επιχειρησιακών σκύλων Κ9 του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, στελεχών της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας και Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος που μετέβη στην Ιεράπετρα προκειμένου να συνδράμει τις έρευνες, εντοπίστηκε μέχρι στιγμής στο αλιευτικό ποσότητα περίπου 1,3 τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και κατασχέθηκε μαζί με το σκάφος, ενώ συνελήφθησαν και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, υπήκοοι Συρίας. Ο έλεγχος επί του αλιευτικού σκάφους συνεχίζεται.

Η εν λόγω επιχείρηση είναι αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και πραγματοποιείται εν συνεχεία των τελευταίων δράσεων κατά τις οποίες έχει κατασχεθεί συνδυαστικά ποσότητα ναρκωτικών μεγαλύτερη των 14 τόνων. Να σημειωθεί πως ο Γενικός Διευθυντής των Γαλλικών Τελωνείων εξέφρασε προς το Λιμενικό Σώμα τα συγχαρητήρια του για την υποδειγματική συνεργασία και τις συνεχείς επιτυχίες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός μόλις πληροφορήθηκαν την νέα μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος στην δίωξη των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους προς τον Αρχηγό και το στελεχιακό δυναμικό που συμμετείχε στη επιχείρηση. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας.