Μητροπολίτης Σύρου: Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία

Μητροπολίτης Σύρου: Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία

Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ότι απορρίπτει τη χρήση του ονόματος από το κράτος των Σκοπίων

Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος «δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», μετέφερε στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος συνοδευόταν από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς» ενέφερε και συμπλήρωσε ότι «σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους».

Τόνισε ακόμη, ότι «με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως». Καταλήγοντας επεσήμανε: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».