Δικηγόροι: Η άρση του ασύλου στον Τούρκο μπορεί να είναι και ποινικό αδίκημα

Δικηγόροι: Η άρση του ασύλου στον Τούρκο μπορεί να είναι και ποινικό αδίκημα

Πειθαρχικά ακόμη και ποινικά παραπτώματα βλέπουν οι δικηγορικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα

Ενδεχόμενα πειθαρχικά αλλά και ποινικά αδικήματα διαπιστώνουν έντεκα πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας πίσω από την απόφαση της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Ευγενίας Μυλωνοπούλου να εκδώσει την προσωρινή διαταγή με την οποία «πάγωσε» η παροχή ασύλου για τον Τούρκο στρατιωτικό. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι έντεκα πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, αναφέρουν ότι η πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου απέκρυψε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αιτία, όπως υποστηρίζουν ήταν η παράλληλη τοποθέτησή της σε άλλη Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που εξέτασε το αίτημα για τη χορήγηση ασύλου ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο. Αν και μετά τη συζήτηση του σχετικού αιτήματος στην Επιτροπή Ασύλου, σύμφωνα με τους 11 προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων τίθενται εύλογα ερωτήματα για τη στάση αλλά και δημιουργείται ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεών της.

Στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής,
Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου,
Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου αναφέρεται:

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή απόφαση της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα.

Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα με μια πρώτη ανάγνωση ανακύπτουν ενδεχομένως πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Και αυτό γιατί η πρόεδρος Εφετών του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία πριν από λίγα 24ώρα δέχθηκε σε ακρόαση του δικηγόρους του Ελληνικού Δημοσίου και σήμερα εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των 8 επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο.

Στην Επιτροπή Ασύλου τοποθετήθηκε με την υπ΄ αριθ. 360/15.11.2016 πράξη της Γενικής Επίτροπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Έτσι, τίθεται το εύλογο ερωτήματα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό. Ανεξάρτητα, εάν μετά της συζήτηση της υποθέσεως στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται, την παραίτησή της από αυτήν.

Δηλαδή, στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στην συνέχεια πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη.

Πέρα όμως, από αυτό. Δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού, ενώ διατυπώνει η δικαστική λειτουργός το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ο εν λόγω στρατιωτικός στην Τουρκία. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να «αγοράσει χρόνο» στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών.»