Τι απαντά το ΓΕΝ για την υπόθεση με τη φρεγάτα «Έλλη» και το τουρκικό πλοίο

Τι απαντά το ΓΕΝ για την υπόθεση με τη φρεγάτα «Έλλη» και το τουρκικό πλοίο

Πώς περιγράφει τα γεγονότα του Μαΐου του 2016 το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Διευκρινίσεις δίνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφορικά με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου για επιχείρηση στην οποία συμμετείχε τον Μάιο του 2016 η φρεγάτα «Έλλη».

Καταγγελία Λοβέρδου για τη φρεγάτα «Έλλη» και τουρκικό πλοίο με ναρκωτικά

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος, στις 25 Μαΐου του 2016 η φρεγάτα διετάχθη, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Μαΐου 2016, η φρεγάτα «Έλλη» εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Η φρεγάτα πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς την Τύνιδα. Ακολούθως, η φρεγάτα «Έλλη» διετάχθη από το ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας με την ομάδα ΜΥΑ του Λιμενικού, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8 μποφόρ) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας. Η φρεγάτα ακολούθως διετάχθη με κατάλληλες κινήσεις να οδηγήσει το MURAT TERZI στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.

Στη συνέχεια, το πρωί της 26ης Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του Λιμενικού, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα. Σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του πλοίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, η φρεγάτα «Έλλη» διετάχθη να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, σύμφωνα με το πρόγραμμα.