Πειθαρχική ποινή σε αρεοπαγίτη που καθυστέρησε 132 αποφάσεις

Πειθαρχική ποινή σε αρεοπαγίτη που καθυστέρησε 132 αποφάσεις

Του επιβλήθηκε πρόστιμο ίσο με τις καθαρές αποδοχές δύο μηνών, οι οποίες θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις

Παρακράτηση αποδοχών δυο μηνών ήταν η πειθαρχική ποινή που επέβαλε το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο σε εν ενεργεία αρεοπαγίτη, λόγω του μεγάλου όγκου καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

Ο αρεοπαγίτης φέρεται να καθυστέρησε συνολικά την έκδοση 132 αποφάσεων, δυο εκ των οποίων αφορούσαν σε υποθέσεις του 2012, όταν ακόμα είχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή, καθώς τα αδικήματα αφορούσαν πλημμελήματα και παρήλθε η πενταετία.

Της πειθαρχικής ποινής προηγήθηκαν διαμαρτυρίες και επιστολές δικηγόρων, αλλά και παρατηρήσεις από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Ο αρεοπαγίτης, ο οποίος διανύει το τελευταίο έτος της δικαστικής του σταδιοδρομίας, όταν κλήθηκε σε εξηγήσεις προσκόμισε εκθέσεις επιθεωρήσεων από τις οποίες δεν υπήρξαν αναφορές σε καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων που είχε χρεωθεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται «σε καταβολή των δυνάμεών του, η οποία δεν έχει καταστεί δυνατόν να διαγνωστεί ιατρικά».

Τελικά, το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε «αδικαιολόγητη» την καθυστέρηση στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, η οποία οφείλεται, όπως είπε, σε αμέλεια και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου ίσου με τις καθαρές αποδοχές δύο μηνών, οι οποίες θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον αρεοπαγίτη οριστική παύση.