Ποιοι είναι οι Τούρκοι που συνελήφθησαν στην Αθήνα λίγες μέρες πριν έρθει ο Ερντογάν

Ποιοι είναι οι Τούρκοι που συνελήφθησαν στην Αθήνα λίγες μέρες πριν έρθει ο Ερντογάν

Μέλη της κομμουνιστικής οργάνωσης DHKP-C, που είχε γίνει διαβόητη για την ομηρεία και το θάνατο Τούρκου Εισαγγελέα

Λίγες μόλις μέρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρθει στην Αθήνα έγινε η σύλληψη των Τούρκων που συνελήφθησαν στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι 9 Τούρκοι υπήκοοι που συνελήφθησαν (8 άνδρες και 1 γυναίκα), είναι μέλη της κομμουνιστικής οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο). Η οργάνωση δρα στην Τουρκία και έγινε διαβόητη όταν εισέβαλαν στο γραφείο του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στις 31 Μαρτίου του 2015, τον κράτησαν όμηρο και τελικά έπεσε νεκρός. Ο Κιράζ χειριζόταν την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου διαδηλωτή Μπερκίν Ελβάν ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με την τουρκική αστυνομία, στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί και έχασε τη ζωή του 270 μέρες αργότερα, υποκύπτοντας στο νοσοκομείο.

Από την αιματηρή έφοδο στο γραφείο του εισαγγελέα στην Αθήνα

Τα μέλη της DHKP-C πήραν όμηρο τον Τούρκο εισαγγελέα και απαιτούσαν την «ζωντανή ομολογία» (on camera) των αστυνομικών που θεωρούνταν υπεύθυνοι για τον θάνατο του 15χρονου Ελβάν. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο γραφείο της ομηρείας και ο Κιράζ, όπως και οι απαγωγείς του έπεσαν νεκροί.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλαπλές επιθέσεις καμικάζι στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία. Η επικεφαλής της  διοικητής της DHKP-C στην Κωνσταντινούπολη, Ασουμάν Ακτσά, είχε συλληφθεί με την κατηγορία πως σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη αφού στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία.

Η DHKP-C αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστική, μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας με δηλωμένη αντι-ιμπεριαλιστική στάση ενώ τάσσεται κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων συναφών διεθνών οργανισμών. Καταγγέλλει πως οι κυβερνήσεις του Ερντογάν είναι «μαριονέτες» της Δύσης.

Πολλές φορές τους έχουν αποδοθεί σχέσεις με τους Κούρδους του PKK αλλά οι σχέσεις των δυο οργανώσεων είναι κατά βάσιν εχθρικές. Η DHKP-C σαμποτάρισε την εκλογή στο τουρκικό κοινοβούλιο του φιλοκουρδικού, αριστερού κόμματος HDP -οι ηγέτες, βουλευτές και δήμαρχοι που έχει εκλέξει βρίσκονται στη φυλακή στο πλαίσιο των συλλήψεων που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016.