Ο Ερντογάν στην Αθήνα, πρώτος Τούρκος πρόεδρος μετά από 65 χρόνια

Ο Ερντογάν στην Αθήνα, πρώτος Τούρκος πρόεδρος μετά από 65 χρόνια

Η πρώτη στην Ελλάδα από το 1952

Αναφορά στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα κάνει σε δημοσίευμά του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε το ταξίδι Ερντογάν, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Η επίσκεψη, η ημερομηνία της οποίας μένει να οριστικοποιηθεί θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα βελτιώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ο κ. Τσαβούσογλου. Ο Ερντογάν θα είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που θα επισκεφτεί την Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια και πιστεύω ότι αυτό το ταξίδι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη».

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν επιβεβαίωσε, στην παρούσα φάση, επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Δυτική Θράκη. Δήλωσε πάντως ότι όταν βρισκόταν σε ένα χωριό του İskeçe (Ξάνθη) είδε ένα πανό που ανέγραφε «περιμένουμε τον ηγέτη του λαού για Βαλκανικό τσάι». Συμπλήρωσε όμως ότι «οι συμπατριώτες μας είναι Έλληνες πολίτες και δεν θα πρέπει να ξεχνάνε τις ευθύνες τους έναντι του ελληνικού κράτους».

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε αναφορά και στη Διακυβερνητική συνάντηση των δύο πλευρών που θα γίνει τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη καθώς και στα τρία προγραμματισμένα έργα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Το πρώτο, όπως είπε, αφορά τη διασύνδεση ανάμεσα στο λιμάνι της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά αγαθών, το δεύτερο τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης και το τρίτο τη δημιουργία γέφυρας στο συνοριακό σταθμό των Κήπων.

Η επίσκεψη Ερντογάν θα είναι η πρώτη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952, όταν τη χώρα επισκέφτηκε ο τρίτος πρόεδρος της Τουρκίας, Τζελάλ Μπαγιάρ.