Πληρώνουν πρόστιμο επειδή εφαρμόζουν το νόμο

“Ο Σύλλογος θέλει να προασπίσει το ωράριο όπως ήταν. Να δουλεύουν σαν δημόσιοι υπάλληλοι, 40 ώρες την εβδομάδα και να τα κονομάνε. Δεν θα έβγαινε διαφορετικά αν δούλευαμε με το παλιό ωράριο, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις τρέχουν. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο, που βλέπει ότι εφαρμόζουμε το διευρυμένο. Μας δίνουν συγχαρητήρια.” Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια της φαρμακοποιού, Λώρης Σωτηροπούλου, στο news.gr.

Είναι μία από τις περιπτώσεις φαρμακοποιών, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο φαρμακευτικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, λόγω της εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου στα φαρμακεία τους. Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε είναι 3.000 ευρώ για την ίδια και 3.000 ευρώ για την κόρη της επειδή δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο.

Ανάλογη περίπτωση είναι αυτή του Αριστείδη Τσιάντου, που διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή της Βούλας. Όπως μας είπε ο δικηγόρος του, Γιώργος Κλουδάς, στον πελάτη του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για το νέο ωράριο που ορίζει ο νέος νόμος Λοβέρδου για τα φαρμακεία.

“Προεισπράττουν παράνομα τα πρόστιμα από λογαριασμούς των ταμείων”

“Το φανταστικό στην όλη υπόθεση”, λέει ο κύριος Κλουδάς, “είναι ότι προεισέπραξαν τα χρήματα του προστίμου από τον διανεμητικό λογαριασμό”. Όπως εξηγεί, το πειθαρχικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου παρακρατεί παράνομα τα ποσά των προστίμων - από τους λογαριασμούς των φαρμακοποιών στα ασφαλιστικά ταμεία - μέσω τον οποίων οι οφειλές τους αποδίδονται πρώτα στον Σύλλογο και στη συνέχεια στους φαρμακοποιούς.

Η θέση του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Σε επικοινωνία μας με τον Κώστα Λουράντο, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, συναντήσαμε αρχικά την άρνησή του να σχολιάσει τα συγκεκριμένα περιστατικά. “Γιατί πρέπει να είναι υπεύθυνος ο Σύλλογος, όταν αποφασίζει το πειθαρχικό να παραπέμψει έναν συνάδελφο;”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Όταν η συζήτηση έφτασε στην παρακράτηση που γίνεται από τους λογαριασμούς που έχουν οι φαρμακοποιοί με τα ταμεία, απάντησε ότι το πρόστιμο πληρώνεται όταν τελεσιδικήσει η απόφαση και δεν έχει ασκηθεί έφεση. Χαρακτήρισε μάλιστα νόμιμη την όλη διαδικασία.

Το γεγονός διαψεύδει τόσο η κυρία Σωτηροπούλου, όσο και η πλευρά του κυρίου Τσιάντου που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ήδη τα πρόστιμα πριν προλάβουν να κινηθούν νομικά. “Ακόμα δεν έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα. Θα απευθυνθούμε τις επόμενες ημέρες στα διοικητικά δικαστήρια, δεδομένου ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα και δεν έχουμε προλάβει να αντιδράσουμε. Το πρόστιμο επιβλήθηκε στις 30 Ιουλίου και τα χρήματα παρακρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με ταχύτατες διαδικασίες”, αναφέρει ο δικηγόρος ο κ. Κλουδάς.

“Με καταδικάζουν επειδή προσφέρω θέσεις εργασίας”

Ο κ. Λουράντος δηλώνει άγνοια για τις συγκεκριμένες αποφάσεις, τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί που καταδικάστηκαν από το πειθαρχικό, υποστηρίζουν ότι στη σύνθεσή του συμμετέχει και μέλος της Διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου και υπάρχει άμεση ενημέρωση για ότι συμβαίνει. Καταγγέλλουν μάλιστα, την ύπαρξη γυναίκας δικαστικού στο πειθαρχικό, η οποία δικαίωσε τους “παραβάτες”, αντίθετα με τα υπόλοιπα μέλη που είναι φαρμακοποιοί και τους καταδίκασαν. “Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να αποφασίζει ο δικαστής με βάση τους νόμους και οι φαρμακοποιοί με βάση τα συμφέροντα”, αναφέρει η κυρία Σωτηροπούλου. “Με καταδικάζουν επειδή δουλεύω παραπάνω, προσέλαβα δύο ακόμα φαρμακοποιούς και δύο βοηθούς. Μάλλον το να προσφέρεις θέσεις εργασίας είναι ενοχλητικό για κάποιους”, τονίζει.

Προς το παρόν τουλάχιστον, όσες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί από τους Συλλόγους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τελεσιδίκησαν υπέρ των “ανταρτών” φαρμακοποιών, όπως στηρίζει η δική τους πλευρά. Το γεγονός ωστόσο διαψεύδει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Μια διαμάχη με χαρακτηριστικά πολέμου, που όπως όλοι έχουν και παράπλευρες απώλειες με πρόστιμα και καταδίκες, τηλεοπτικούς διαξιφισμούς και...πληγωμένα κεκτημένα εκατέρωθεν.

Γιώργος Λαμπίρης