Τι λέει ο 11χρονος Αμίρ για τη σημαία και τις επιθέσεις με τις πέτρες

Τι λέει ο 11χρονος Αμίρ για τη σημαία και τις επιθέσεις με τις πέτρες

Στόχος επιθέσεων με πέτρες και άγριες ύβρεις έγινε ο 11χρονος Αμίρ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, που ενώ είχε κληρωθεί να κρατήσει τη σημαία της παρέλασης την 28η Οκτωβρίου για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, κράτησε μόνο την ταμπέλα του σχολείου.

Χθες Παρασκευής το σπίτι του Αμίρ και της οικογένειας του στη Δάφνη έγινε στόχων επιθέσεων με πέτρες, που προκάλεσαν. «Φοβήθηκα πάρα πολύ και εγώ και η οικογένειά μου» λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο 11χρονος.

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τον μικρό Αμίρ και τη μητέρα του επικοινώνησε και ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή του στην περιπέτεια που περνούν ενώ τον επισκέφτηκε και ο Γιάννης Μουζάλας. Όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, ζήτησε από τα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσουν το θέμα με τη δέουσα προσοχή. «Ο Αμίρ και κάθε παιδί στη χώρα μας απολαμβάνει το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελληνική παιδεία, χωρίς διακρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Παιδείας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου εξέφρασε την υποστήριξή του στους εκπαιδευτικούς και στον διευθυντή για τον τρόπο που χειρίστηκε το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ ανέφερε:

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και συκοφαντικό να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει».

Τα σενάρια της Αστυνομίας

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, για τη σύλληψη και τον εντοπισμό των δραστών.

Βέβαια εξετάζονται και άλλα ενδεχόμενα πέρα της ρατσιστικής επίθεσης και βάσει ενός ακόμα σεναρίου η επίθεση μπορεί να έγινε από ένοικο της πολυκατοικίας, ειδικότερα από άνδρα που διαμένει στην πρώτο όροδο και φέρεται να πάσχει από σχιζοφρενική διαταραχή. Οι Αρχές αναζητούν και υλικό από κάμερες ώστε να διαπιστώσουν πόσοι ήταν οι δράστες.