Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Κύθηρα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Κύθηρα

Έχουν μεταφερθεί στο νησί εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας

Σε κατάσταση έκτακτης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, κήρυξε τα Κύθηρα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται να γίνει δεκτό.

Το θέμα με τα εναέρια μέσα

«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους».

Αυτά τόνισε, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς και για τη μη παραμονή τους στο αεροδρόμιο του νησιού.

Παράλληλα, αυτή την ώρα επιχειρούν για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Αναζωπύρωση της φωτιάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου στα Κύθηρα, ενώ λόγω αναζωπυρώσεων από τους ισχυρούς ανέμους, εκκενώθηκαν σήμερα για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχουν και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τρία ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος καναντέρ.