Ο μεγιστάνας Πλαχοτνιούκ ήταν μαζί με πρώην Μις Μολδαβία – Η συμμετοχή του στην «κλοπή του αιώνα»
Συνελήφθησαν την Τρίτη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, δύο υπήκοοι Μολδαβίας, ηλικίας 59 και 38 ετών, διεθνώς διωκόμενοι με ερυθρά αγγελία των Αρχών της Μολδαβίας και της Ρωσίας, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 59χρονος είναι ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ, ο οποίος ήταν αρχηγός κόμματος στην Μολδαβία και αναζητούταν για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη σε βάρος του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο 38χρονος, που είναι στενός συνεργάτης του Πλαχοτνιούκ και επίσης ήταν μέλος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για απόπειρα παράνομης παρασκευής, διακίνησης ή αποστολής ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών σε εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων που περιήλθαν στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή αντικανονική έκδοση εγγράφων ταυτότητας σε αλλοδαπό άτομο, διαπιστώθηκε —μέσω διασταύρωσης στοιχείων από την εφαρμογή BIOHUB της INTERPOL— ότι πρόκειται για τον 59χρονο, διεθνώς διωκόμενο.
'Αμεσα συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, από την έρευνα των οποίων εντοπίστηκε το σπίτι όπου διέμενε ο 59χρονος, σε περιοχή των νοτίων προαστίων.
Όπως προέκυψε, ο 59χρονος διέμενε μαζί με τον επίσης διωκόμενο 38χρονο, οι οποίοι μάλιστα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εντοπισμού τους παρέμεναν μεγάλο μέρος της ημέρας εντός της οικίας. Χαρακτηριστικό των μέτρων προφύλαξης που λάμβαναν ήταν ότι, με την παραμικρή υποψία παρακολούθησής τους, άλλαζαν χώρα διαμονής.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, αμφότεροι εντοπίσθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου ακινητοποιήθηκαν με τη συνδρομή των Αρχών του αεροδρομίου, προτού αποχωρήσουν για τρίτη χώρα. Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, με φερόμενες Αρχές έκδοσης αυτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας.
Ακολούθησαν σωματικές έρευνες, όπου στον 59χρονο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ταξιδιωτικά έγγραφα Βουλγαρικών Αρχών που απεικονίζουν τον ίδιο με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας,
• το χρηματικό ποσό των 2.670 ευρώ,
• ηλεκτρονικός υπολογιστής,
• 2 κινητά τηλέφωνα και
• πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης δεδομένων (USB).
Παράλληλα, από την κατοχή του 38χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ταξιδιωτικά έγγραφα Ρουμανικών Αρχών που απεικονίζουν τον ίδιο με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας,
• πλαστή άδεια διαμονής μακράς διάρκειας Ρουμανικών Αρχών με φωτογραφία που απεικονίζει τον ίδιο,
• πλαστό δίπλωμα οδήγησης Βουλγαρικών Αρχών με φωτογραφία που απεικονίζει τον 59χρονο,
• το χρηματικό ποσό των 1.628 ευρώ και 401 δολαρίων και
• 2 κινητά τηλέφωνα.
Από την επακόλουθη έρευνα στην οικία που διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• το χρηματικό ποσό των 155.000 ευρώ,
• 17 πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες από διάφορες Χώρες,
• συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB, SSD) με ειδικό λογισμικό ασφαλείας,
• πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών,
• 4 πολυτελή ρολόγια μάρκας, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και
• Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για τις μετακινήσεις του ο 59χρονος.
Όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ, ο 59χρονος κατηγορείται από τις Αρχές της Μολδαβίας για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης (2009-2019) με σκοπό την υπονόμευση του τραπεζικού συστήματος της Μολδαβίας και την υπεξαίρεση άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ από εμπορικές τράπεζες, μέσω δικτύου εξωχώριων εταιρειών. Παράλληλα, την περίοδο 2014-2020, φέρεται να νομιμοποίησε έσοδα παράνομης προέλευσης, μεταφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά από κρατικό φορέα σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω δικτύου εταιρειών-βιτρίνα που ιδρύθηκαν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
Σχετικά με τον 38χρονο πρόεκυψε ότι κατηγορείται από τις Αρχές της Ρωσίας για συμμετοχή, από τον Ιούνιο του 2012, σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στο διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών μεγάλης κλίμακας, μεταφέροντας ποσότητες μέσω διακρατικών διαδρομών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Ποιος είναι ο μεγιστάνας Πλαχοτνιούκ
Σε ένα πολυτελές κατάλυμα στη Σαρωνίδα ζούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο 59χρονος Μολδαβός επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής, Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ, ο οποίος συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Μαζί του συνελήφθη ακόμη ένας 38χρονος Μολδαβός.
Οι δύο άνδρες είναι διεθνώς διωκόμενοι με «ερυθρά αγγελία» από την Interpol, καθώς ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, απάτης και ξέπλυμα χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εμπλέκεται σε υπόθεση εξαπάτησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας που με τη ζημιά να φτάνει ακόμη και το 1 δισ. δολάρια, Σε ότι αφορά τον 38χρονο, πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή του σε μεγάλες και διεθνικού χαρακτήρα υποθέσεις ναρκωτικών.
Μαζί τους στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν και μία εντυπωσιακή γυναίκα, πρώην εστεμμένη των καλλιστείων στη Μολδαβία, η οποία μάλιστα έχει εκπροσωπήσει τη χώρα της και σε διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ, έχοντας προφανώς μπόλικο «μαύρο χρήμα», είχε καταφέρει να εκδώσει ελληνική αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κ.ά. στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.
Η είδηση της σύλληψής του αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην πολύχρονη διεθνή προσπάθεια εντοπισμού του Πλαχοτνιούκ, ο οποίος διέφυγε από τη Μολδαβία τον Ιούνιο του 2019 μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, την οποία ουσιαστικά ήλεγχε παρασκηνιακά.
Ο Πλαχοτνιούκ, όπως αναφέρει η Balkaninsight θεωρούνταν κάποτε ο ισχυρότερος άνθρωπος στη Μολδαβία. Έχει κατηγορηθεί ότι διοικούσε τη χώρα σαν προσωπικό του φέουδο, χειραγωγώντας τη δικαιοσύνη, ελέγχοντας μέσα ενημέρωσης και ασκώντας βαθιά επιρροή στους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς.
«Η κλοπή του αιώνα»
Καταζητείται στη Μολδαβία για κατηγορίες όπως διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και εμπλοκή στη επονομαζόμενη «κλοπή του αιώνα» – ένα τεράστιο τραπεζικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το 2014, κατά το οποίο περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια εξαφανίστηκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Το σκάνδαλο αυτό κατέστρεψε την οικονομία της Μολδαβίας και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς.
Παρά την αυξανόμενη νομική πίεση και τις διεθνείς κυρώσεις – συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ για διαφθορά και υπονόμευση δημοκρατικών διαδικασιών – ο Πλαχοτνιούκ κατάφερε να διαφεύγει της δικαιοσύνης επί χρόνια. Πιστεύεται ότι διέμενε κατά καιρούς σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι αρχές της Μολδαβίας δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν την έκδοσή του.
Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις από τους αντιπάλους του.
Η σύλληψή του έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτική συγκυρία για τη Μολδαβία, η οποία προετοιμάζεται για κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξάρθρωση των ολιγαρχικών δικτύων και τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.
Σε σχετική εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή κυρώσεων σε επτά άτομα και τρεις οντότητες για «ενέργειες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».
Οι κυρώσεις αφορούν συνεργάτες του Ιλάν Σορ, φυγόδικου επιχειρηματία που καταδικάστηκε ερήμην σε 15 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο «κλοπής του δισεκατομμυρίου» το 2014. Ο Σορ διαμένει σήμερα στη Ρωσία, όπου φέρεται να συντονίζει τις δραστηριότητες του φιλορωσικού μπλοκ «Νίκη».
Στα τέλη του 2010, ο Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας — μια θέση που έως τότε δεν υπήρχε — λίγο μετά την είσοδό του στη Βουλή μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας (PDM). Το 2013 παραιτήθηκε, έπειτα από έντονη σύγκρουση με τον τότε πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Φιλάτ, ο οποίος στη συνέχεια έχασε τη βουλευτική του ασυλία και καταδικάστηκε για διαφθορά.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Πλαχότνιουκ ανέλαβε την ηγεσία του PDM. Έναν χρόνο αργότερα, το κόμμα μετέφερε την έδρα του σε ένα πολυτελές κτίριο γραφείων 7.000 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του Κισινάου. Το ακίνητο νοικιάστηκε από μια εταιρεία-βιτρίνα, της οποίας οι ιδιοκτήτες ήταν καλυμμένοι πίσω από offshore δομές με έδρα το Μπελίζ, γνωστό φορολογικό παράδεισο.
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2019, ο Πλαχότνιουκ έθεσε υποψηφιότητα στη μονοεδρική περιφέρεια №17 του Νισπορένι, την περιοχή όπου είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια. Κατέγραψε εντυπωσιακή νίκη, συγκεντρώνοντας πάνω από το 70% των ψήφων.
Τον Ιούνιο του 2019, το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ ACUM (PAS και DA) σχημάτισε κυβέρνηση σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSRM), υπό την πρωθυπουργία της Μάια Σάντου. Το Δημοκρατικό Κόμμα αποδέχθηκε την ήττα και παρέδωσε την εξουσία. Ο Πλαχότνιουκ εγκατέλειψε τη Μολδαβία αιφνιδιαστικά. Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε μέσω Facebook την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος και ότι δεν θα διατηρούσε πλέον καμία πολιτική θέση. Στο τέλος Ιουλίου παραιτήθηκε και από το Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας ότι η χώρα «κρατείται όμηρος από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 22 Φεβρουαρίου 2019, το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τόσο ο Πλαχότνιουκ όσο και ο Βεάτσεσλαβ Πλάτον ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε διεθνές εγκληματικό δίκτυο που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία. Οι δύο κατηγορήθηκαν για παράνομες συναλλαγές σε συνάλλαγμα και για απόσυρση άνω των 37 δισεκατομμυρίων ρουβλίων από τη ρωσική οικονομία.
Ακολούθως, στις 26 Ιουνίου 2019, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν νέες κατηγορίες εις βάρος του Πλαχότνιουκ και του συνεργάτη του Κονσταντίν Τούτου — πρώην πρωταθλητή του kickboxing και μεταγενέστερα βουλευτή. Σύμφωνα με τις ρωσικές καταγγελίες, οι δύο φέρονται να συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από τη Βόρεια Αφρική προς τη Ρωσία, σε συνεργασία με τον διαβόητο Μολδαβό βαρόνο ναρκωτικών «Borman».
Ο Πλαχότνιουκ απέρριψε όλες τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε «φαντασιώσεις» και «προσπάθεια σύνδεσης του ονόματός του με εγκληματικές δραστηριότητες στις οποίες δεν είχε καμία εμπλοκή». Υποστήριξε ακόμη ότι τέτοιες κατηγορίες εμφανίζονταν συνήθως πριν από εκλογές ή έπειτα από πολιτικές αποφάσεις του PDM που δεν ήταν αρεστές στο Κρεμλίνο.
Μετά την αποχώρησή του από τη Μολδαβία τον Ιούνιο του 2019, ο Πλαχότνιουκ εγκαταστάθηκε προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 28 Αυγούστου του ίδιου έτους αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι και, σύμφωνα με τις αρχές, έφτασε στην Τουρκία στις 10 Σεπτεμβρίου. Όπως αποκάλυψε το Nordic Monitor, ο Πλαχότνιουκ διατηρούσε στενές επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.