Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες

Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες

Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων

Το πιο θερμό καλοκαίρι αναμένεται να ζήσουμε φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα, οι θερμοκρασίες το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη αναμένεται να είναι ακραίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συνηθισμένες θερμοκρασίες για την εποχή που αντιμετωπίζαμε τόσα χρόνια. Το γράφημα που δημοσιεύει το Meteo, παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων. Τα κόκκινα στίγματα «Χ» δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων. Σύμφωνα με αυτά, το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση του Meteo, θεωρείται ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές. Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει, ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Όπως επισημαίνει το Meteo, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.