Από τοξίνη σταφυλόκοκκου δηλητηριάστηκαν μαθητές από σχολικά γεύματα στη Λαμία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Από τοξίνη σταφυλόκοκκου δηλητηριάστηκαν μαθητές από σχολικά γεύματα στη Λαμία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται

Βρέθηκε η αιτία για την μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα. Στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.

Αυτό εντοπίστηκε σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν γονείς από σχολεία της πόλης που μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας ενώ σε απάντηση μέσω επιστολής προχώρησε η εταιρεία catering.

Τι ανέφερε μετά από συμβάν η εταιρεία:

«Χθες 16-5-2024 παρουσιάσθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε αριθμό μαθητών δημοτικών σχολείων στον Δήμο Λαμιέων.

Το γεγονός φέρεται να συνδέεται με την κατανάλωση σχολικού γεύματος, το οποίο παράγεται και διανέμεται από την εταιρεία μας.

Ήδη το θέμα διερευνάται με την δέουσα υπευθυνότητα, όπως προβλέπεται, βάσει των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων, από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε την οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο μας ζητηθεί.

Δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Χημείο για εργαστηριακή ανάλυση.

Το συμβάν αυτό, πρωτοφανές για την εταιρεία μας, καθώς όμοιό του δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στην υπέρ τριακονταετή παρουσία της στον χώρο της σίτισης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερευνήσεως, καθώς επί συνόλου 2033 διανεμηθεισών μερίδων εμφανίσθηκε σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

Ανεξάρτητα από ευθύνη ή μη της εταιρείας μας, εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στα παιδιά και τους γονείς.

Αναμένουμε τα σχετικά πορίσματα των διενεργούμενων ελέγχων και δηλώνουμε ότι στη περίπτωση που προκύψει,η οποιαδήποτε δική μας,έστω και παραμικρή πλημμέλεια, εξυπακούεται ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας και τις συνέπειές της».

ΟΠΕΚΑ: Κινήθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου ύστερα από τις καταγγελίες των γονέων

Όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας, κινήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ, έπειτα από τις καταγγελίες γονέων για τροφική δηλητηρίαση σε δεκάδες μαθητές, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.