Σφοδρές αντιδράσεις των συγγενών για την απόφαση για το Μάτι – «Όλοι αυτοί έκαναν καλά τη δουλειά τους και φταίγαμε εμείς που ήμασταν εκεί»

Σφοδρές αντιδράσεις των συγγενών για την απόφαση για το Μάτι – «Όλοι αυτοί έκαναν καλά τη δουλειά τους και φταίγαμε εμείς που ήμασταν εκεί»

«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε στην επιβίωσή μας, διότι χάθηκε η ντροπή»

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων μετά την έκδοση της απόφασης για την πυρκαγιά στο Μάτι, βάσει της οποίας οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι αθώοι, εκτός από έξι άτομα.

Η Άντζελα Κωνσταντάκη, συγγενής θύματος που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι, είπε ότι «αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο θα υπάρχει συγκάλυψη και επιείκεια για τους κατηγορουμένους θα έχουμε εμείς οι πολίτες έναν ανταγωνισμό, που είμαστε θύματα. Ποια είναι η πιο μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει, αν είναι το Μάτι, αν είναι τα Τέμπη, αν είναι η Μάνδρα».

Επίσης, συμπλήρωσε: «Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς οι πολίτες θα είμαστε σε αντιπαράθεση, για το ποιοι έχουμε το μεγαλύτερο πόνο. Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση, περίμενα το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία».

Τέλος, τόνισε: «Είμαστε τυχεροί που ζούμε, εγώ προσωπικά είμαι τυχερή που ζω. Είπα και την άλλη φορά πως μας έχουν καταδικάσει να έχουμε τύψεις, γιατί αφήσαμε τους δικούς μας ανθρώπους να καούν. Και σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε ότι όλοι αυτοί έκαναν καλά τη δουλειά τους και φταίγαμε εμείς που ήμασταν εκεί».

 

Παράλληλα, δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων από την πλευρά της τόνισε ότι «η πόλις εάλω».

«Σήμερα εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά την πυρκαγιά στο Μάτι. Η μόνη δήλωση που έχω να κάνω είναι ότι “η πόλις εάλω”. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πια κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε στην επιβίωσή μας διότι χάθηκε η ντροπή. Κηρύχτηκαν ένοχοι μόνο πέντε κατηγορούμενοι για το ένα εκατοστό των κατηγοριών που τους είχαν επαγγελθεί και συγκεκριμένα ο αρχηγός, ο υπαρχηγός, ο διοικητής του ΕΣΚΕ, οι κύριοι Τερζούδης, Ματθαιόπουλος και Φωστιέρης, και οι δύο επίγειοι επικεφαλής, ο κ. Χιώνης και ο κ. Παναγιωτόπουλος, και ο υπεύθυνος για τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται επομένως ότι κατά το δικαστήριο όλοι οι υπόλοιποι ήταν αθώοι, άρα τα θύματα της φωτιάς αυτής που πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες και οι τραυματίες που θα υποφέρουν για όλη τους τη ζωή δεν έχουν ποτέ καμία πιθανότητα να βρουν ποτέ γιατρειά στην ψυχή τους, διότι το δικαιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας πάσχει τόσο σοβαρά, ώστε δεν αποδίδει την ευθύνη σε όλους όσοι υπέχουν τέτοια ευθύνη».

 

Καπερνάρος: Η Δικαιοσύνη απέτυχε

Ο Βασίλης Καπερνάρος συνήγορος οικογενειών οκτώ νεκρών και 10 τραυματιών εγκαυματιών ανέφερε ότι: «Σήμερα απέτυχε η ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή η απόφαση είναι μια αποτυχημένη απόφαση, απόλυτα! Γνωρίζουν αυτοί για ποιους λόγους το λέω και θα αναφερθώ εκτεταμένα σε άρθρα που θα δημοσιεύσω γι’ αυτή την απόφαση».

Μάλιστα τόνισε πως: «Λυπάμαι, γιατί απηλλάγησαν άνθρωποι που δεν έπρεπε να απαλλαγούν. Υπάρχει άνθρωπος που εγκατέλειψε την υπηρεσία του, είχε πέντε ελικόπτερα, έστειλε τρία στην Κινέτα, τα δύο τα κράτησε καθηλωμένα, δέχθηκε επίσκεψη από κυρία, έφυγε με την κυρία επί δίωρο, δεν σήκωσε τα ελικόπτερα που μπορούσε και αυτός ο άνθρωπος απηλλάγη, γιατί δεν έλαβε, λέει, εντολή από το ΕΣΚΕ. Μα αν δεν έλαβε εντολή από το ΕΣΚΕ πώς έστειλε τα τρία ελικόπτερα στην Κινέτα; Εάν ενήργησε με δική του πρωτοβουλία γιατί έστειλε τα τρία και τα δυο δεν τα σήκωσε για να προσπαθήσει να κατασβέσει».