Σκέπασε τα πάντα η αφρικανική σκόνη στη χώρα – Πότε θα «καθαρίσει» ο ουρανός

Σκέπασε τα πάντα η αφρικανική σκόνη στη χώρα – Πότε θα «καθαρίσει» ο ουρανός

Συστάσεις πνευμονολόγων σε άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα - Βίντεο και φωτογραφίες του News

Αποπνικτική εξακολουθεί να είναι η ατμόσφαιρα σε πολές περιοχές της χώρας, με τον ουρανό να έχει γίνει κόκκινος από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τα πάντα.

Η ορατότητα στην Αττική είναι περιορισμένη, ενώ οι ομπρέλες έχουν βγει στη Θεσσαλονίκη, όπου από τα ξημερώματα η λασποβροχή έχει κάνει την εμφάνισή της. Στην Πάτρα εκτός από την αφρικανική σκόνη, επικρατούν και πολύ ισχυροί δυτικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για τα φορτηγά, ενώ απαγορεύεται η διέλευση πεζών. Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό. «Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία», Σοφία Πουρίκη.

Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. «Σε αυτή τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η κ. Πουρίκη.

Απόκοσμο σκηνικό στην Καλαμάτα

Απόκοσμη είναι η εικόνα στην Καλαμάτα, με τον ουρανό να γίνεται πορτοκαλί από την υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης. Οι θυελλώδεις νοτιάδες έχουν φέρει ποσότητες αφρικανικής σκόνης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Το κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και λασποβροχής φαίνεται πως θα συνεχιστεί για δύο 24ωρα ακόμα και θα υπχωρήσει από την Πέμπτη, ωστόσο φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Βίντεο και φωτογραφίες του News:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος