Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό»

Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό»

«Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι» τονίζει η Ματίνα Παγώνη – Τα τρία βασικά συμπτώματα

«Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να γίνουν, γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα αναισθησιολόγου, νοσηλευτών και φυσικά και άλλες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι, για ενδεχόμενη επιπλοκή», είπε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθύθισε ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό «ώστε να είναι η επόμενη γενιά μας». «Τα χειρουργεία θα γίνονται από γιατρούς με εναλλαγή βαρδιών (rotation), δηλαδή, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας σε ερώτησή μας, αν κάποιος έχει βάρδια το πρωί, δεν θα μπορεί να είναι και το απόγευμα. Ο απογευματινός, στη συνέχεια, θα κάνει την άλλη μέρα το πρωί και δεν θα συμμετέχει στα απογευματινά και ου το κάθε εξής. Γιατί αλλιώς το ωράριο για έναν γιατρό θα είναι εξαντλητικό» συνέχισε όσον αφορά στα απογευματινά χειρουργεία.

«Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργία, εδώ και 1,5 μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», πρόσθεσε. «Στην Αθήνα από ό,τι είπαν, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν τα απογευματινά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική για κάθε τμήμα. Αποφασίζουν οι γιατροί του τμήματος. Αν οι γιατροί πουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα τα κάνουν», είπε κλείνοντας το θέμα η Ματίνα Παγώνη.

«Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι»

Ερωτηθείσα σχετικά με τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα μεταξύ φοιτητών στην Πάτρα έχουν ιχνηλατηθεί και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ενόψει καρναβαλικών συγκεντρώσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι. «Επειδή η μηνιγγίτιδα είναι φέτος σε έξαρση και άλλες χρονιές είχαμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους, η καλή διαχείριση σημαίνει καλή ιχνηλάτηση των περιστατικών, για να ξέρουμε ποια άτομα ήταν σε επαφή και πρέπει να εμβολιαστούν» τόνισε.

Επεσήμανε ακόμα, ότι επιβάλλεται η μεταφορά σε νοσοκομείο, που «αν γίνει εγκαίρως, δεν φοβόμαστε τίποτα», ενώ πρόσθεσε ότι «για τα μικρά παιδιά φοβόμαστε, γιατί τα μωράκια κάνουν σπασμούς». Σημείωσε ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, λέγοντας «ο κόσμος να βγει να διασκεδάσει, δεν μπορεί να κλειστούν στα σπίτια για τρία κρούσματα. Ιχνηλάτηση και προσοχή χρειάζεται».

Τέλος τόνισε, ότι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι έντονη κεφαλαλγία, πυρετός και δυσκαμψία αυχένα.