Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Υπήρξε σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στο πεδίο» – Το αλαλούμ που επικράτησε τη μοιραία ημέρα

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Υπήρξε σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στο πεδίο» – Το αλαλούμ που επικράτησε τη μοιραία ημέρα

Συνεχίζει την αγόρευσή του ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου

Το αλαλούμ που επικράτησε τη μοιραία ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναδείχθηκε μέσα από τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που συνεχίζει την αγόρευσή του.

«Υπήρξε σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στο πεδίο» ανέφερε ο εισαγγελέας, σημειώνοντας πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα «φαινόμενα άναρχης δράσης» αλλά και «εσφαλμένων ενεργειών» που είχαν «τραγικά αποτελέσματα».

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στους χρόνους που ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς περιφέρεια, δήμοι, ΑΔΜΗΕ, Αστυνομία, Λιμενικό κ.λπ. και διαπίστωσε πως «ενημερώθηκαν έγκαιρα».

«Υπήρξε σοβαρό ζήτημα συντονισμού και επικοινωνίας. Δεν υπήρξε συντονισμός σε τοπικό επίπεδο, για να γίνει ορθολογικά η αξιοποίηση των μέσων» τόνισε ο εισαγγελέας, εντοπίζοντας «ευθύνη των αξιωματικών που επιχειρούσαν».

«Ακούσαμε ότι οχήματα έφθασαν στο σημείο της φωτιάς και δεν ενημέρωναν καν ότι έφθασαν. Οχήματα πήγαιναν σε λάθος σημείο ή οχήματα και πυροσβέστες πήγαιναν και επιχειρούσαν κατα το δοκούν. Κατά συνέπεια το πρόβλημα ήταν διττό. Αφορούσε στα ούτως ή άλλως λίγα μέσα προς διάθεση, αλλά και στη μη αποτελεσματική αξιοποίηση των μέσων στα σημεία που περισσότερο χρειάζονταν» ανέφερε.

Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας της έδρας έχει ζητήσει την ενοχή του Βασίλη Ματθαιόπουλου αποδίδοντας του ότι δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής με αποτελέσματα μέσω παραλείψεως να βρουν το θάνατο 9 άνθρωποι στη θάλασσα και των Σωτήρη Τερζούδη και Ιωάννη Φωστιέρη για το σκέλος της κατηγορίας που αφορά στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων.

Παράλληλα, έχει εισηγηθεί την απαλλαγή κάποιων εκ των κατηγορουμένων για άλλες επιμέρους πράξεις.

«Αποδεικνύεται ότι όταν στις 19.00 ήρθε η πληροφορία για ανθρώπους στη θάλασσα, δε δόθηκε από τον δεύτερο κατηγορούμενο, τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο εντολή προς τον κ. Σταμούλη για τα πλοιάρια της πυροσβεστικής, τα οποία αποδείχτηκε πως ήταν μάχιμα και έτοιμα να συνδράμουν. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα από τη φωτιά, υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν και υπήρξαν και άνθρωποι που περισυνελέγησαν πολλές ώρες μετά. Το ΕΣΚΕ γνώριζε την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα, τα πλοία ήταν διαθέσιμα και επανδρωμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

«Η παράλειψη να δοθεί εντολή στα πλοιάρια της πυροσβεστικής να συνδράμουν σημαίνει το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι «η μη κινητοποίηση συνέβαλε στην πρόκληση των θανάτων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα».

«Ως παράλειψη θα πρέπει να καταλογιστεί στον Βασίλη Ματθαιόπουλο και θα ζητήσω την ενοχή του για το σκέλος αυτό της κατηγορίας, ενώ θα ζητήσω να κηρυχθούν αθώοι οι Τερζούδης και Φωστιέρης» ανέφερε.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου