Παγώνη: «Όλη την Ελλάδα την έχει πιάσει φοβία με τον στρεπτόκοκκο και λογικό είναι»

Παγώνη: «Όλη την Ελλάδα την έχει πιάσει φοβία με τον στρεπτόκοκκο και λογικό είναι»

«Μόλις το παιδάκι περιγράψει ότι πονάει ο λαιμός του, παίρνεις τηλέφωνο τον παιδίατρο»

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα ιλαράς αλλά και τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. «Όλη την Ελλάδα την έχει πιάσει φοβία με τον στρεπτόκοκκο και λογικό είναι γιατί είναι πολλά τα… Επειδή είχαμε αρκετούς θανάτους στα μικρά παιδιά, οι μητέρες έχουν πανικοβληθεί και είναι λογικό», είπε, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός, αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και μπει σε θεραπεία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τις επιπλοκές δηλαδή πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ».

 

«Οι μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι μόλις το παιδάκι ξεκινήσει και περιγράψει ότι πονάει ο λαιμός του γιατί κάνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, παίρνεις τηλέφωνο τον παιδίατρο, του λες την κλινική εικόνα του παιδιού, δίνει οδηγίες, κάνει το strep test και αμέσως μπαίνει σε θεραπεία», σύμφωνα με την ίδια.

«Επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι σε μεγάλη έξαρση, αμέσως, είτε είναι ενήλικας και έχει υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να πάμε στον γιατρό, να μπορέσει να βγάλει τη διάγνωση και να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου», συμπλήρωσε.

Για την έξαρση της ιλαράς

Πανδημία και αντιεμβολιαστικό κίνημα, έχουν προκαλέσει «ρήγμα» στη συλλογική ανοσία του πληθυσμού απέναντι στην ιλαρά.

«Η ιλαρά, έχουμε και εδώ αρκετά κρούσματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι στο εξωτερικό δεν περίμεναν ότι θα είχαν τέτοια έξαρση, γιατί ιλαρά είχαμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια, κι ο ΠΟΥ απάντησε ότι με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν στα χέρια τους φανερώνεται ότι τα χρόνια της πανδημίας δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί στα παιδιά ή είχαν γίνει κατά το ήμισυ», λέει η κα Παγώνη.

Αναφορικά με τον κορονοϊό, είπε: «Ήταν οι γιορτές Δεκεμβρίου και είχαμε πει ότι μετά τις γιορτές θα είναι μια βδομάδα ακόμα και θα έχουμε ύφεση. Υπάρχουν τα κρούσματα κορονοϊού αλλά είναι νορμάλ η κατάσταση και δεν είναι η έξαρση που ήταν μετά τις γιορτές. Αυτό θα συνεχιστεί, ο κορονοϊός είναι εδώ. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού».