Βερβεσός για τα ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής: «Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή»

Βερβεσός για τα ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής: «Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή»

«Η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προβλέπεται κατ’ εξαίρεση»

Κάθετα αντίθετος με τις συλλήψεις φοιτητών της Νομικής Σχολής Κομοτηνής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:  «Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή».

Η δήλωσή του:

«Η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προβλέπεται κατ’ εξαίρεση, για συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο, που οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών κλάδων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαρκώς αυξάνονται.

Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή».

Ελεύθεροι οι 6 από τους 18 προσαχθέντες

Σημειώνεται ότι οι 6 από τους 18 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αμέσως μετά την προσαγωγή των 18 φοιτητών, συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Για το θέμα, πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οι έξι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ κατά την έξοδό τους από το Αστυνομικό Μέγαρο έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους φοιτητές και εργαζόμενους.