Τραγωδία στα Τέμπη: «Πήγα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μου είπε “Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει”»

Τραγωδία στα Τέμπη: «Πήγα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μου είπε “Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει”»

Σοκάρουν οι νέες καταγγελίες της µητέρας της 20άχρονης Μάρθης Ψαροπούλου και προέδρου του Συλλόγου Οικογενειών Θυµάτων Μαρίας Καρυστιανού

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυµάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, Μαρία Καρυστιανού, η οποία συγκλόνισε πριν από λίγες μέρες το πανελλήνιο όταν μίλησε στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, αποτελώντας την φωνή όλων των οικογενειών που έχασαν δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου Radio984, η γυναίκα που έχασε την 20χρονη κόρη της στην τραγωδία, κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα συγκάλυψης με την συμμετοχή και της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για διεφθαρμένους δικαστικούς. «Το έγκλημα των Τεμπών περιλαμβάνει τα πάντα. Οικονομική απληστία, εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας και κατάχρηση εξουσίας. Έχει φίμωση των ΜΜΕ, φίμωση της Δικαιοσύνης, αλλά και περίεργη στάση δικαστών και πλήρη κατάργηση της έννοιας του κράτους δικαίου» είπε και επεσήμανε χαρακτηριστικά, ότι όταν πήγε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να καταθέσει όσα βρήκε μετά την έρευνα που έκανε, έλαβε μια αποστομωτική και προσβλητική απάντηση. «Συμβαίνουν αυτά», απάντησε η ανώτατατη εισαγγελική λειτουργός στην γυναίκα που είχε χάσει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της, καθώς έφυγε από την ζωή το παιδί της με τον πλέον άδοξο τρόπο.

Μάλιστα, όπως είπε η κ. Καρυστινού, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνέχισε προτρέποντας την «να επισκεφτεί μια εκκλησία, για να την βοηθήσει» και να προχωρήσει την ζωή της. «Είναι δυνατόν να πηγαίνω στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να της λέω αυτά τα πράγματα και αντί να μου πει "Ναι, είναι μεμπτό, δεν είναι μεμπό, είναι ποινικά κολάσιμο", ή οτιδήποτε να μου λέει: "Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε μπροστά τη ζωή σας”;"». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι όταν επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Λάρισας τον Απρίλιο του 2023, σχεδόν 2 μήνες μετά την τραγωδία και τον ρώτησε πώς επέτρεψε η Εισαγγελία στην Περιφέρεια να μπαζώσει και τσιμεντώσει τον τόπο της τραγωδίας, της είπε ότι οι έρευνες των πραγματογνωμόνων είχαν ολοκληρωθεί. Όταν δε του ζήτησε το πόρισμα με υπογραφές των αρμοδίων ότι όντως οι έρευνες είχαν ολοκληρωθεί, της απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί, μου το είπαν στο τηλέφωνο, ότι οι πραγματογνώμονες ολοκλήρωσαν την έρευνά τους».

Η κ. Καρυστιανού είπε ακόμη, πως δεν κατάφεραν να γίνει άρση ασυλίας, καθώς στο κάδρο των ευθυνών υπήρχαν και πολιτικοί και στελέχη της κυβέρνησης. «Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν, ότι ο τότε αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις, πλέον της αδιαφορίας του για την ασφάλεια των τρένων, όπως το να φροντίσει για τη σύσταση της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων ως όφειλε και να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας, που έχουν όλα τα κράτη από το 2016. Δεν είχαμε ούτε ένα σύστημα λειτουργίας.

Δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο, αν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Εγώ η ίδια προέτρεπα την αδικοχαμένη κόρη μου να χρησιμοποιεί το τρένο, ως πιο ασφαλές από τα ΚΤΕΛ ή το Ι.Χ. Όλοι οι υπεύθυνοι ήξεραν, αλλά ρισκάρανε με τα δικά μας παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά οποιουδήποτε γονιού, αφού εμπιστευόμασταν τις δηλώσεις των αρμοδίων, πως είναι το πιο ασφαλές μέσο το τρένο. Όπως και η Hellenic Train, που μας έδειχνε την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Τους πιστέψαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε. Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους, 180 τραυματίες και τις οικογένειες τους. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκε πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί. Εκτέθηκαν σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους, γιατί κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Και μόνη να μείνω…το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί» είπε.

Συνέχισε λέγοντας: «Δεν τους ενδιαφέρει τι παρανομίες και παραλείψεις διαπίστωσαν οι ευρωπαίοι για να καταλήξουν σε κακουργηματικές διώξεις; Δεν είναι ντροπή σε ένα τέτοιο κοινωνικό έγκλημα, η σχετική δικογραφία να βρίσκεται στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και όχι στο υλικό που έχει υποβληθεί και είναι στη διάθεση των μελών της εξεταστικής για να μελετηθεί; Ακόμη χειρότερα, που απαγορεύεται στα μέλη της Επιτροπής να λάβουν αντίγραφο του πορίσματος, παρά μόνο να αναγνώσουν χίλιες σελίδες, χωρίς καν σημειώσεις; Είναι προσβλητικό, μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε χαζοί, πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες ακόμη και κάποιοι δικαστές.

Ζω καθημερινά σε μια ισορροπία, που εύχομαι, κανείς γονιός να μην την ζήσει ποτέ. Από τη μια ο πόνος για το παιδί μου που χάθηκε εξαιτίας των ευθυνών όλων αυτών, αλλά αυτό αφορά εμένα και από την άλλη με τη δύναμη και την ελπίδα της απόδοσης δικαιοσύνης. Η ελπίδα υπάρχει αν όλοι μαζί αποφασίσουμε να αλλάξουμε τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, δεν μας αξίζουν, πρέπει να απαιτούμε το κράτος δικαίου και τα νέα παιδιά πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρο τους, όπως θα ήθελα και για το δικό μου παιδί αν ζούσε, αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο».

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Καρυστινού: