Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτικών κινητοποιήσεων – Σε θέσεις «μάχης» τα τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτικών κινητοποιήσεων – Σε θέσεις «μάχης» τα τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη

Ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών

Σε όλη την Ευρώπη εξαπλώνεται το κίνημα των αγροτών με τα τρακτέρ που έχουν παραταχθεί στους δρόμους να πολιορκούν ήδη τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη (1/2) στις Βρυξέλλες και στρέφει επάνω τους και να βλέμματα της και να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά τους.

 

Οι αγρότες της χώρας μας προχώρησαν ήδη σε συντονισμένες κινητοποιήσεις στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τον Βόλο προχώρησαν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις και κλείνοντας κεντρικούς οδικούς άξονες σε σημεία «κλειδιά» του θεσσαλικού κάμπου.

Παράλληλα οι επαγγελματικές του αγροτικού κλάδου συνεχίζουν τις προγραμματισμένες αλλά και τις αιφνιδιαστικές συγκεντρώσεις τους με τον φόβο να είναι πως ένα πρωινό θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο, αφήνοντας τα καταστήματα χωρίς εμπορεύματα και τους πολίτες χωρίς την δυνατότητα να μετακινηθούν.

 

Σήμερα 300 αγρότες αναμένεται να μεταβούν στην νότια πλευρά των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, όπου θα λάβει χώρα η έκθεση Agrotica, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενώ με τρακτέρ γεμίζει και η βελγική πρωτεύουσα.

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες επικαλούνται ότι στο εξωτερικό οι συνάδελφοι τους πληρώνουν το πετρέλαιο 60 λεπτά ενώ στην Ελλάδα είναι πάνω από 1,10 ευρώ.

Επιπλέον υπάρχουν αιτήματα για την πληρωμή της ενέργειας, δηλαδή για 2 χρόνια να «παγώσει» κάθε πληρωμή, να διευθετηθεί κάθε οφειλή σε βάθος 5ετίας και να φτάνει έως τα 7 χρόνια.