Κακοκαιρία Avgi: Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί δεν το έχει στρώσει στα Βόρεια Προάστια της Αττικής – Σήμερα η κορύφωση των χιονοπτώσεων

Κακοκαιρία Avgi: Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί δεν το έχει στρώσει στα Βόρεια Προάστια της Αττικής – Σήμερα η κορύφωση των χιονοπτώσεων

Προβλήματα σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Η επέλαση της κακοκαιρίας Avgi έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος έλαβε προληπτικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων και την εργασία, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, ήδη από χθες το βράδυ. Σήμερα, αναμένεται η κορύφωση της κακοκαιρίας, με έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, ενώ αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο λεκανοπέδιο με χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.

Ωστόσο, η Αττική «ξύπνησε» χωρίς να δει «άσπρη μέρα» το πρωί της Τρίτης, με τα χιόνια να περιορίζονται τελικά μόνο σε Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί γιατί δεν το έστρωσε τελικά στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

 

Ο μετεωρολόγος του Open, έκανε λόγο για «αστοχία» όσον αφορά στα χιόνια που τελικά δεν έπεσαν από το ύψος της Κηφισιάς και βορειότερα. Όπως είπε, την ευθύνη για αυτή τη «αστοχία», έχει ο μηχανισμός του Αιγαίου, το Aegean lake effect.

«Η αστοχία για την Αττική είναι πως τα χιόνια τελικά δεν ξεκίνησαν από τα υπερβόρεια, αλλά πιο πάνω. Ο μηχανισμός του Αιγαίου που μεταφέρει θερμότητα και υγρασία και θα ανέβαζε τα επίπεδα χιονόπτωσης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ανεβάζοντας τα χιόνια από τα 500 με 600 μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρουσάκης.

Αναφορικά με το φαινόμενο που θα έφερνε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής, ο μετεωρολόγος είπε πως: «Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο, ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης».

 

Προβλήματα σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο λόγω χιονοπτώσεων και παγετού

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός.

Ταυτόχρονα, εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα προβλήματα καταγράφονται στις εξής περιοχές, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Στην Αχαΐα

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου)
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας)
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Πτέρης)
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Λουσών)
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου)
  • Στην επαρχιακή οδό Σκεπαστού - Πλατανιώτισσας
  • *Στην επαρχιακή οδό Κ. Ζαχλωρούς - Δουμενών - Ελαιώνα
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Χιονοδρομικού Κέντρου

Στην Αιτωλοακαρνανία

  • Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού, από την τοπική κοινότητα Λαμπιρίου έως την θέση Αραποκέφαλα

Στην Αρκαδία

  • Από το 15ο έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου- Κοσμά - Γερακίου
  • Από το 15ο έως το 40ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου - Μαρίου
  • Από την τοπική κοινότητα Ελάτης έως και την τοπική κοινότητα Στεμνίτσας

Στην Κορινθία

  • Από το 10ο έως το 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Κιάτου
  • Από το 15ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου - Γκούρας
  • Από το 17,9ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων
  • Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων - Καρυάς