Κακοκαιρία Avgi: Τσουχτερό το κρύο – Ποιες περιοχές ντύθηκαν στα λευκά – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Κακοκαιρία Avgi: Τσουχτερό το κρύο – Ποιες περιοχές ντύθηκαν στα λευκά – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Καθαροί από χιόνια είναι οι δρόμοι της Αττικής

Βροχές, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα, Τρίτη 30/1. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στα ανατολικά και νότια ενώ άνεμοι έως 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί και από τις πρώτες βραδινές ώρες θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 9, στη Θράκη -1 έως 7, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 4, στη Δυτική Στερεά από -1 έως 9, στην υπόλοιπη Στερεά από 0 έως 7, στην Πελοπόννησο από -1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 8, στις Κυκλάδες από 5 έως 8, στα Δωδεκάνησα από 5 έως 11 και στην Κρήτη από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι στιγμής καθαροί από χιόνια είναι οι δρόμοι της Αττικής ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός.

Ήδη έχει ανακοινωθεί μία σειρά από έκτακτα μέτρα τα οποία αφορούν το οδικό δίκτυο, τα σχολεία αλλά και τους εργαζόμενους στις περιοχές που «χτυπά» ο χιονίας.

Ποιες περιοχές ντύθηκαν στα λευκά το βράδυ της Δευτέρας

Χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

 

Χιόνια έπεσαν και στη Σέτα Ευβοίας

Χιονοκαταιγίδα στη Θήβα

 

Λευκό είναι το τοπίο και στα Βίλια, όπου μηχανήματα του δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του στρατού είναι σε εγρήγορση.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει – Υποχρεωτικές οι αλυσίδες

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη διευκόλυνση κυκλοφορίας των οχημάτων, υπενθυμίζεται ότι από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1), τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Για τον σκοπό αυτό ήδη συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει ενώ έχει απαγορευτεί προληπτικά η κυκλοφορία βαρέως οχημάτων. Κλειστές είναι οι Λεωφόροι Πάρνηθας και Φυλής, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε λόγω χιονόπτωσης και η Λεωφόρος Διονύσου από το ύψους του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τη θέση Άγιος Πέτρος.

Συγκεκριμένα από απόψε και μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν επιτρέπεται η κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), καθώς επίσης και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, στο τμήμα Σχηματάρι – Χαλκίδα. Η απαγόρευση ισχύει και στον Ε65 στο ύψος της Καρδίτσας στο ρεύμα προς Λαμία.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας,

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και

γ) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Στην Επ.Ο. Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
• Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
• Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).
Νομός Ευβοίας

Κλειστά σχολεία – Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση

Κλειστά αναμένεται να είναι σήμερα Τρίτη, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Avgi».

Ειδικότερα, στην Αττική δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους

  • Μάνδρας-Ειδυλλίας
  • Φυλής
  • Αχαρνών
  • Διονύσου
  • Κηφισιάς
  • Ωρωπού
  • Πεντέλης
  • Παλλήνης.

Εύβοια

Στην περιφερειακή ενότητα της Ευβοίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους εξής δήμους:

  • Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας – ⁠Διρφύων
  • Μεσσαπίων – ⁠Ερέτριας – ⁠Κύμης – Αλιβερίου.

Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

  • Σκύρου
  • Χαλκιδέων
  • Καρύστου
  • Ιστιαίας – Αιδηψού.

Βοιωτία

Στη Βοιωτία κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

  • Τανάγρας
  • Θήβας
  • Αλιάρτου – Θεσπιέων
  • Ορχομενού
  • Λεβαδέων

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με μεταγενέστερη προσέλευση (ώρα 10.00): στο Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας.

Σαντορίνη

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναστέλλεται και στον δήμο Θήρας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Κρήτη

Τα σχολεία στα Ανώγεια της Κρήτης θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη, καθώς αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Αντίστοιχα, στο δήμο Φαιστού δεν θα λειτουργήσουν το Εσπερινό Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις του Εσπερινού Τυμπακίου και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά: το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός Ζαρού, το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Βοριζίων, το Δημοτικό Σχολείο Καμαρών και το Γυμνάσιο Ζαρού.

Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των σχολείων των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με αποφάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είτε έχει ήδη αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας τους με αποφάσεις των οικείων Δήμων, λόγω έκτακτων αναγκών, διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναστέλλεται, για την, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Σε ποιες περιοχές συστήνεται τηλεργασία για τους εργαζόμενους

Μέτρα για την κυκλοφορία στην εθνική οδό αλλά και συστάσεις για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση αποφασίστηκαν στη σύσκεψη για την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία Αυγή, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στην Πολιτική Προστασία. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της σύσκεψης: «Αποφασίσθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στις 8 ως το πρωί της Τετάρτης στις 10 στην εθνική οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την κακοκαιρία. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και με το υπουργείο Παιδεία για τηλεκπαίδευση. Και σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (σ.σ. στους νομούς αυτούς) και στους δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού Πεντέλης και Παλλήνης.

H επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ πριν από λίγες ώρες.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m).

Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).=

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.