Καιρός: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Πώς θα εξελιχθούν τις επόμενες ώρες τα καιρικά φαινόμενα

Καιρός: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Πώς θα εξελιχθούν τις επόμενες ώρες τα καιρικά φαινόμενα

Χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ

Οι τοπικές βροχές και οι παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και στα ορεινά νησιωτικών τμημάτων του Αιγαίου και της Κρήτης θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Δευτέρα 29/1. Περαιτέρω επιδείνωση θα παρατηρηθεί από το βράδυ ενώ πτώση καταγράφει η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στην κεντρική, βορειοανατολική, ανατολική και νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Εύβοια και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας, στα ορεινά των Σποράδων και στα ορεινά της Κρήτης. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από τις βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν και χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, τα ορεινότερα τμήματα των Κυκλάδων και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -4 έως 8, στην Ήπειρο από -2 έως 11, στη Θεσσαλία από -3 έως 9 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 10-11 βαθμούς, στα Επτάνησα από 4 έως 12, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 3 έως 8 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 6 έως 10-12 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ και προοδευτικά τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τρίτη χιονόπτωση θα εκδηλωθεί επίσης σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Ειδικότερα:

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι ραγδαία, ενώ οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις έως 10 μποφόρ. Χιόνια έχουν αρχίσει από χτες να πέφτουν στην Πάρνηθα ενώ αναμένεται στα λευκά τις επόμενες ώρες να ντυθούν και άλλες περιοχές της Αττικής.

Σε Μετόχι και Σέτα Ευβοίας σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση, ενώ σε Λακωνία και Αρκαδία από το μεσημέρι της Κυριακής εντάθηκε η χιονόπτωση, με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Αττική, με το πρώτο χιόνι στην Πάρνηθα να πέφτει από νωρίς το πρωί της Κυριακής (28/1).

«Καμπανάκι» της ΕΛ.ΑΣ. για τις αλυσίδες

Στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τις 22.00 το βράδυ της Κυριακής (28/1) έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από το 5ο χλμ. (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα έκτακτης ανάγκης

Παράλληλα, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δε φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, για σήμερα Δευτέρα προβλέπονται:

  • Ισχυρές χιονοπτώσεις από 300m έως 400m σε Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική και ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο
  • Θυελλώδεις βοριάδες 9 – 10 μποφόρ
  • Πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς.

Για την Αττική:

  • – Έντονη χιονόπτωση από τις μεσημβρινές ώρες σε περιοχές από 300m και πάνω
  • – Χιόνια στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια (Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο)
  • – Αυξημένη ένταση των χιονοπτώσεων το βράδυ
  • – Ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά 8 – 10 μποφόρ.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, όπως επισημαίνει η ΕΜΥ στο επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
β) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
γ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και γίνονται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί.

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου και ευρεία διυπουργική σύσκεψη.

Δήμοι στα βόρεια της Αττικής μοίρασαν αλάτι στους κατοίκους και εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ποια σχολεία παραμένουν σήμερα κλειστά

Κλειστά θα είναι από σήμερα Δευτέρα (29/1/2024) έως την Τετάρτη τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή ενώ σε άλλες περιοχές οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν τις πόρτες τους πιο μετά από το καθιερωμένο πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, στην Εύβοια τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 3 ημέρες στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας αλλά και τα σχολεία των Στροπώνων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και της Στενής (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο), μετά από απόφαση των τοπικών Αρχών, λόγω κακοκαιρίας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι όσα σχολεία μείνουν κλειστά, τότε τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά με τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα, λόγω κακοκαιρίας, τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα μία ώρα αργότερα, μετά από απόφαση των δημάρχων. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι κλειστά θα παραμείνουν: το 2ο Δημοτικό Παλλήνης, το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1ο Λύκειο Παλλήνης λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος.