Καιρός – Καλλιάνος: Καταφθάνουν τα χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής – Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 8-10 °C

Καιρός – Καλλιάνος: Καταφθάνουν τα χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής – Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 8-10 °C

Αναλυτικά η ανάρτηση του μετεωρολόγου

χιόνια καταφτάνουν στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook λέγοντας ότι ο καιρός χρειάζεται προσοχή από Κυριακή έως την Τετάρτη.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εκτιμά πως από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η χιονόπτωση σε αρκετές περιοχές της χώρας και στην Αττική.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου έχει ως εξής:

Από την Κυριακή έως την Τετάρτη, θα επηρεάσουν τη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο υδράργυρος κατά 8-10 °C κατά μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

Από τη Δευτέρα θα υποχωρήσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία

Ειδικά, τα πιο κρύο 24ωρα θα είναι αυτά της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τετάρτης, όπου κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά υψομετρικά.

Σε ποια τμήματα της χώρας θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις

Την Κυριακή, στα ανατολικά ηπειρωτικά θα χιονίζει πρόσκαιρα στα ορεινά – ημιορεινά. Όμως από τη δευτέρα θα πέσουν περαιτέρω τα υψόμετρα χιονόπτωσης. Επομένως, κατά διαστήματα, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά από τα 250-300 m και υψηλότερα) στις παρακάτω περιοχές :
-Αν. Θεσσαλία,
-Κεντρική Στερεά
-Ανατολική Στερεά (και Αττική),
-Εύβοια,
-Σποράδες,
-Βορειοανατολικό Αιγαίο,
-Βορειοανατολική Πελοπόννησος,
-Κυκλάδες – Κρήτη (ορεινά)

Χρειάζεται μια προσοχή στην Αθηνών – Λαμίας

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, θα υπάρξουν τμήματα που οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν ακόμα και στα 100-150 περίπου μέτρα. Εκεί χρειάζεται μια μικρή προσοχή.

Ισχυροί βοριάδες που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στα πλοία

Οι άνεμοι στα πελάγη (βόρειοι / βορειοανατολικοί) θα ενισχυθούν απότομα από το βράδυ της Κυριακής και στη συνέχεια και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9-10 μποφόρ (ριπές).

Πιθανότατα έρχεται η ώρα των βορείων προαστίων της Αττικής

Σε ότι αφορά στην Αττική, οι χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα τη Δευτέρα και την Τρίτη (ειδικά) θα είναι πυκνές, όλο αυτό το 4ήμερο θα εκδηλώνονται από τα παρακάτω υψόμετρα και υψηλότερα :

-Κυριακή: από τα 550-600 m
-Δευτέρα: Στην αρχή της ημέρας από τα 400-450 μέτρα και από το απόγευμα προς βράδυ από τα 300 m.
-Τρίτη: Μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει, από τα 250-300 μέτρα μέχρι και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια θα ανέβουν πολύ λίγο τα υψόμετρα αλλά από το βράδυ θα ξαναπέσουν στα 300-350 m. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες εξάρσεις μέσα στη μέρα με πυκνές χιονοπτώσεις σε ακόμα πιο χαμηλά υψόμετρα αλλά αυτό το κρατάμε στο μυαλό μας ως μικρή πιθανότητα.
-Τετάρτη: Μέσα στη νύχτα και πρίν ξημερώσει ενδέχεται να χιονίζει πρόσκαιρα κάπως χαμηλά αλλά μέσα στη μέρα τα υψόμετρα θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας.

Σας θυμίζω ότι η Κηφισιά βρίσκεται περίπου στα 250-300 μέτρα. Ενδέχεται να έχουμε και κάποιες εξάρσεις σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου αλλά αυτό το σενάριο δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Όμως ο καιρός λέει πάντα την τελευταία κουβέντα.

Προσοχή χρειάζεται στην περιφερειακή Υμηττού σε τμήματα που βρίσκονται κοντά στα 300-350 μέτρα υψόμετρα (από οδό Αναστάσεως στου Παπάγου μέχρι το Δημόκριτο) γιατί ενδέχεται κατά περιόδους να χιονίζει και εκεί πυκνά.

Πιθανές χιονοπτώσεις στην Αττική

Πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές : Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές με περίπου αυτά τα υψόμετρα.

Θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας

Θερμοκρασίες Αθήνας :
Κυριακή : 4…11 °C
Δευτέρα : 4…9 °C
Τρίτη : 3…8 °C
Τετάρτη : 2…10°C
Ασφαλώς, στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 3-4°C χαμηλότερες σε σχέση με τις προαναφερθείσες που αφορούν στο κέντρο της πόλης.

Ισχυρές καταιγίδες στο Αιγαίο

Στο Αιγαίο θα εκδηλώνονται κατά περιόδους πολύ ισχυρές καταιγίδες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Παγωνιά αλλά καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Στα Δυτικά και Βόρεια τμήματα της χώρας (Επτάνησα, Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά) δεν αναμένεται τίποτα παραπάνω μέρα από παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ειδικά στα ορεινά. Για παράδειγμα, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ορεινότερα τμήματα της δυτικής και της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα υποχωρήσουν στους -2 με -4°C, ενώ στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας στους -8 με -10°C.

Λήξη του χιονιά από την Πέμπτη

Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα.

ΥΓ(1): Όποιος Μετεωρολόγος εκτιμά ότι είναι Θεός, κάνει λάθος. Επίσης, όποιος πολίτης εκτιμά ότι είμαστε Θεοί, επίσης κάνει λάθος. Άρα ενδέχεται να υπάρξουν μικροδιαφορές σε σχέση με ότι σας αναφέρω και ειδικά για την Τρίτη ή την Τετάρτη που είναι ακόμα κάπως μακριά προγνωστικά. Η γενική εικόνα όμως θα είναι αυτή.

ΥΓ(2): Οι Μετεωρολόγοι είναι επιστήμονες που οφείλουν με ηρεμία και μετριοπάθεια να ενημερώσουν όσο πιο έγκαιρα και σωστά τους πολίτες. Όχι με φωνές, όχι με κραυγές, όχι με “κιτρινισμένους” τίτλους. Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.